investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

TSMC a Sony plánují společnou továrnu na výrobu čipů v Japonsku

08.10.2021

Největší světový výrobce čipů na zakázku, tchajwanská společnost TSMC, plánuje s japonskou...

Největší světový výrobce čipů na zakázku, tchajwanská společnost TSMC, plánuje s japonskou firmou Sony postavit továrnu na výrobu čipů. Do její výstavby v Japonsku chtějí firmy společně vložit 800 miliard jenů (157 miliard Kč). Napsal to dnes japonský server Nikkei Asia. Továrna by měla od roku 2024 vyrábět polovodiče používané v kamerových obrazových čidlech, stejně jako čipy pro automobily a další výrobky. Projekt se chystá subvencemi podpořit japonská vláda.

Japonský kabinet se uprostřed globálního nedostatku čipů obává o stabilitu dodavatelských řetězců. Firmě TSMC pak dělá starosti, že výrobu čipů soustřeďuje na Tchaj-wanu, který sice vystupuje jako nezávislý stát, ale pod svou kontrolu se ho snaží dostat Čína.


Továrna má podle zdrojů Nikkei Asia vzniknout v prefektuře Kumamoto na jihu Japonska. Postavena bude na pozemku, který patří firmě Sony a který je poblíž továrny na obrazové snímače.


Plánovaná investice přichází v době, kdy se velké ekonomiky, jako jsou Spojené státy a Evropská unie, předhánějí v zavádění výroby polovodičů na svém území z obav o národní bezpečnost. Washington na začátku letošního roku schválil 52 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč) na podporu výzkumu, vývoje a výroby polovodičů.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top