investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Tržby textilních a oděvních firem klesly o 7,2 procenta

22.02.2021

Tržby v textilním a oděvním průmyslu v Česku loni meziročně klesly o...

Tržby v textilním a oděvním průmyslu v Česku loni meziročně klesly o 7,2 procenta na 50,1 miliardy korun. Na textilní průmysl připadalo 83 procent tržeb, meziročně stejně. Průměrná mzda v oboru ke konci roku meziročně vzrostla o 1,4 procenta na 25.000 korun, což je zhruba o 30 procent méně než celorepublikový průměr. Vyplývá to z údajů Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu (ATOK), které má ČTK k dispozici.

"Na snížení tržeb se významnou měrou podílely dopady související s rozšířením koronavirové nákazy," uvedl ředitel asociace Jiří Česal. Tržby v textilním průmyslu meziročně klesly o 7,6 procenta na 41,6 miliardy korun, v oděvním průmyslu se snížily o 5,4 procenta na 8,5 procenta na 8,5 miliardy korun.


Počet zaměstnanců v oboru meziročně klesl o 5,9 procenta na 29.000. ATOK vychází z údajů z podniků s 20 a více pracovníky. V textilním i oděvním průmyslu byl pokles zhruba stejný. "I zde můžeme spatřovat hlavní příčiny negativního trendu v dopadech pandemie a vyhlášeného nouzového stavu. Průměrná tržba na zaměstnance v textilním průmyslu klesala ale méně výrazně než samotné tržby, u oděvního průmyslu dokonce rostla," doplnil Česal.


Vývoz textilního a oděvního zboží loni meziročně klesl o 1,3 procenta na 121,3 miliardy korun. Dovoz se zvýšil o 3,8 procenta na 144 miliard korun. "Celková obchodní bilance u oděvního zboží zůstává dlouhodobě v záporných hodnotách, u textilního zboží, i když se export snížil, zůstává obchodní bilance stále kladná. K nárůstu dovozu textilního zboží došlo v souvislosti s pandemií a významnou měrou se na nich podílely dovozy z Číny, dodal Česal.


ATOK je nezisková organizace sdružující právnické i fyzické osoby českého textilního, oděvního a kožedělného průmyslu. Založena byla v květnu 1990, nyní má kolem 60 členů. Jsou to převážně výrobci, ale také výzkumné ústavy, školy a obchodní organizace tohoto odvětví. Mezi výrobce patří například firmy Veba, Tonak, Mileta nebo Nová Mosilana.


Zdroj: ČTK



"Lidé v loňském roce trávili více času doma, kde se věnovali vylepšování svých obydlí. Obchodníci díky tomu evidují zvýšené tržby za výrobky pro domácnost. Naopak tržby v oblasti kultury, sportu a rekreace se výrazně propadly. Sešup tržeb evidují i obchodníci s oděvy a obuví. V dobách, kdy se rušily společenské akce, si lidé moc nového oblečení nepořizovali."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top