investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Tržby společnosti ČEZ výrazně vzrostly

09.05.2022

Experti předpokládají meziroční růst tržeb o čtvrtinu až o 30 procent, růst o desítky procent v...

Analytici odhadují, že za první čtvrtletí tohoto roku představí energetická společnost ČEZ silné výsledky. Vyplývá to z jejich vyjádření pro ČTK. Experti předpokládají meziroční růst tržeb o čtvrtinu až o 30 procent, růst o desítky procent v meziročním srovnání očekávají také u provozního zisku EBITDA a čistého zisku. ČEZ výsledky za první čtvrtletí oznámí v úterý ráno.

"Očekáváme, že za první kvartál tohoto roku představí ČEZ silné výsledky. Hospodaření podle našeho odhadu podstatně vzroste v meziročním srovnání, a to navzdory tomu, že čísla za za první čtvrtletí letošního roku nezahrnují prodané rumunské a bulharské aktivity, které ještě před rokem byly součástí ČEZ. Podstatně lepší budou realizované ceny elektřiny," řekl analytik Bohumil Trampota.

Komerční banka odhaduje, že tržby vzrostly v meziročním srovnání o 26,8 procenta na 74,9 miliardy korun. Loni prodával ČEZ elektřinu za asi 52 eur za megawatthodinu (MWh), letošní průměrná cena by měla být 90 až 95 eur za MWh. "Výnosy vzrostou navzdory tomu, že součástí ČEZ již nejsou prodaná rumunská a bulharská aktiva. EBITDA by podle našich projekcí měla atakovat hranici 30 miliard korun, což představuje meziroční růst o polovinu," uvedl Trampota. Čistý zisk čeká na úrovni 16,1 miliardy korun, proti stejnému období loni o 92,1 procenta více.

Analytik Milan Lávička očekává nárůst celkových tržeb o 29 procent na 76 miliard korun, čtyřicetiprocentní meziroční nárůst EBITDA na 27,9 miliardy korun a více jak osmdesátiprocentní nárůst čistého zisku na 15,3 miliardy korun. "Vzhledem k vysoké volatilitě na trzích očekáváme také solidní výsledek z obchodování s komoditami a z derivátových obchodů, který by měl také přispět k výraznému růstu provozního zisku," uvedl Lávička.

Pozornost investorů se bude podle Lávičky upínat především k případné úpravě výhledu hospodaření v tomto roce. Na základě dosavadního vývoje cen elektřiny, která se usadila nad úrovní 200 eur za MWh, očekává analytik zvýšení celoročního výhledu, který vedení ČEZ zveřejnilo v březnu. Zároveň dále očekává rychlý růst průměrné předprodané ceny elektřiny na další roky.

Management ČEZ v březnu oznámil letošní výhled provozního zisku EBITDA a očištěného čistého zisku v rozmezí 85 až 89 miliard korun, respektive 38 až 42 miliard korun. U EBITDA by to znamenalo výrazné meziroční zlepšení o 35 až 41 procent, na úrovni čisté ziskovosti pak o 70 až 88 procent.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií firmy. Čistý zisk energetické skupiny ČEZ loni dosáhl 9,9 miliardy Kč, meziročně o 81 procent více. Po očištění o mimořádné vlivy zisk naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Skupina ČEZ plánuje postupně uzavírat uhelné elektrárny. Důvodem jsou tenčící se zásoby hnědého uhlí a snaha snižovat emise skleníkových plynů. Tento proces výrazně ovlivní český energetický mix.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top