investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Trhy tento týden pokračovaly ve výprodeji

05.09.2022

Týdenní report analytika BHS

KLÍČOVÉ ÚDAJE

  • Silný týden pro ekonomická data, protože výrobní index ISM a zprávy z trhu práce překvapily růstem.
  • Podrobnosti obou zpráv ukázaly zlepšení na straně nabídky, protože se projevily klesající ceny vstupů výrobců a výrazné zlepšení pracovní síly.
  • Fed má stále plné ruce práce s krocením inflace, ale zlepšení na straně nabídky by mohla jeho práci mnohem usnadnit.


USA - Agregátní nabídka

Trhy tento týden pokračovaly ve výprodeji, protože lepší než očekávaná data utlumila naděje na zvýšení sazeb Fedu „jen“ o 50 bazických bodů na jeho nadcházejícím zářijovém zasedání. Ve zprávě o výrobním ISM a v průzkumu zaměstnanosti domácností však byly některé uklidňující signály, že nabídková strana ekonomiky se nadále zlepšuje a může pomoci zmírnit inflaci. Fed bude pokračovat ve svém cyklu zvyšování sazeb, ale zlepšení na straně nabídky by mohlo usnadnit jeho práci na zkrocení inflace. Úterní solidní údaje o volných pracovních místech z průzkumu JOLTS se postaraly o překvapení (graf 1). Poptávané pozice (volná pracovní místa) ze strany zaměstnavatelů v červenci byly výrazně nad 10 miliony. Ačkoliv se závratně vysoká pracovní místa stala normou, jsou pozoruhodná ve srovnání s historií a představují rozsah problému, který se Fed snaží vyřešit. Aby zkrotili inflaci, centrální bankéři doufají, že sníží míru volných pracovních míst, aniž by smysluplně zvýšili míru nezaměstnanosti. Existuje pro to jen málo historických precedentů, ale existuje také málo moderních historických precedentů pro to, co se stalo v ekonomice v posledních dvou letech. Vzhledem k tomu, že počet volných pracovních míst je stále vysoký, trh práce signalizuje, že poptávka po zaměstnanosti zůstala v červenci silná navzdory rostoucím úrokovým sazbám.

GRAF 1 Silná data z poptávky (JOLTS) a relativně skromná datová řada o nově zaměstnaných (NFP). Firmy poptávají mnohonásobně více pracovníků, než se jim daří zaměstnat [(JOLT-NFP)/JOLTS].


Dobré ekonomické zprávy pokračovaly i ve čtvrtek, když výrobní index ISM v srpnu překvapil růstem a zaznamenal hodnotu 52,8. Růst a výroba byly výrazně pomalejší než dříve v období oživení, ale to se dalo očekávat, protože ekonomika nadále funguje v oblasti převisu poptávky. Nové objednávky se vrátily zpět k růstu a zaměstnanost (MoM) vzrostla. Pro Fed přišly dobré zprávy o dodavatelských řetězcích, protože index dodávek dodavatelů zůstal beze změny a růst cen vstupů se zmírnil na nejnižší úroveň od léta 2020 (graf 2).

Páteční zpráva z trhu práce pak přinesla další pozitivní zprávy. Konsenzus očekával téměř 300 tisíc nových pracovních míst, což je hodnota, která by byla vnímána jako vynikající během jakékoli expanze. Data přišla o něco lepší, než se očekávalo, přičemž trh přidal 312 tisíc pracovních míst. Srpen ukázal, že konečně došlo k velkému pohybu lidí zpět do pracovní síly, přesně 786 tisíc (Graf 3). To pomohlo zvýšit míru participace o 0,3 procentního bodu na 62,4 % a přineslo na trh práce tolik potřebnou nabídku. Vzhledem k tomu, že pracovní síla rostla rychleji než zaměstnanost, míra nezaměstnanosti vzrostla na 3,7%. S jen o něco větší nabídkou práce se průměrná týdenní mzda meziměsíčně zmírnila na 0,3% z 0,5% v předchozím měsíci.

GRAF 3 Silná data z trhu práce v USA


Fed bude tuto zprávu považovat za dobrou. Trh práce, který je napjatý, je klíčovým faktorem při nastavování mzdových očekávání a vzhledem k tomu, že přichází více pracovníků, znamená to o něco menší mzdový tlak. Trhy práce však zůstávají napjaté, protože růst mezd je stále na 5,2% meziročně a inflace je stále trvale vysoká. Fed bude pokračovat ve zvyšování sazeb v boji proti inflaci, ale údaje z tohoto týdne naznačují, že některé faktory na straně nabídky, které stojí za současným růstem cen, konečně začínají slábnout.

Pro americké firmy však může být výraznou překážkou, vedle rostoucí cenové hladiny a mzdových nákladů, také rostoucí doba pro obsazení volného místa. Aktuálně se pohybuje okolo 53 dnů a z grafu 4 je patrné, že nevykazuje tendence klesat.

GRAF 4 Průměrná doba potřebná na obsazení volného místa (Job Opening: Total/Hires: Total) a 6M klouzavý průměr.


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top