investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy reagují na konflikt mezi Íránem a Spojenými státy

08.01.2020

Útoky Íránu na základny USA v Iráku trhy významně rozhýbaly...

Útoky Íránu na základny USA v Iráku trhy významně rozhýbaly. Po dlouhé absenci většího geopolitického napětí trhy opět ovládá velká míra nejistoty. Ta zasazuje některým aktivům větší rány než obchodní třenice mezi Spojenými státy a Čínou v průběhu roku 2019. Ukazuje se, že hrozba reálné války má na vybraná aktiva větší vliv než obchodní válka.

Nejrychlejší přesuny se v posledních dnech a hodinách udály na trzích se zlatem a ropou. Řada velkých investorů dále posílila pozice v takzvaných bezpečných přístavech, tedy zejména drahých kovech. Ústup z akciových pozic zatím není nijak dramatický. Naopak lze říct, že trhy projevují vůči konfliktu solidní odolnost.

Výprodeje akcií sice bezprostředně po íránském bombardování nastaly, jejich síla však nebyla velká a negativita se rychle rozplývá. Navzdory úvodním poklesům asijských indexů se již po několika hodinách podařilo téměř veškeré ztráty smazat. Podobná situace panovala také u futures kontraktů na indexy evropské, jež z prvotní indikace poklesu o 1,5 procenta otevřely nakonec jen s přijatelnou ztrátou okolo 0,5 procenta.

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

 
Americké akcie se navzdory zvýšené globální nervozitě zatím pevně drží v blízkosti rekordních hodnot. Část volného investičního kapitálu se přesunula do zlata a státních dluhopisů, k masivnímu odlivu z akcií však zatím nedochází. Skokové nárůsty v cenách ropy jsou také rychle pomíjivé. Středeční skok ceny americké ropy WTI z 62,50 na 65,50 dolarů za barel vydržel na trhu jen několik hodin.
 
K uklidnění rozkolísanosti dochází vzhledem k našim zkušenostem neobvykle rychle, což svědčí o stále výborné formě, ve které se trhy nachází. Hrozba zostření konfliktu sice přetrvává, trh ji vnímá, ale stále hovoříme jen o jakési vyčkávací fázi. V případě, že nedojde k obrovské eskalaci konfliktu, obchodníci pravděpodobně setrvají ve svých pozicích.

Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Čeští pumpaři využívají dění na Blízkém východě ke zdražování pohonných hmot. Průměrná cena benzínu se aktuálně pohybuje na úrovni 32,31 koruny za litr. Na konci loňského roku přitom byla pod úrovní 32,00 koruny za litr. Podobně zdražuje i cena nafty, která se aktuálně prodává za průměrnou cenu 31,97 koruny za litr. Rychlý růst cen na čerpacích stanicích není opodstatněný, protože pumpařům nahrává silný kurz koruny vůči dolaru, který snižuje růst ceny ropy v korunovém vyjádření."

Tomáš Matuška, Head of Equity Sales & Trading, BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top