investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Toyota má za uplynulý rok rekordní tržby

10.05.2023

Zisk jí kvůli vyšším nákladům klesl...

Největší japonská automobilka Toyota Motor má za uplynulý finanční rok rekordní tržby 37,15 bilionu jenů (5,9 bilionu Kč), zejména díky vyššímu prodeji aut a slabšímu kurzu japonského jenu, který zvýšil tržby ze zahraničí při převodu na domácí měnu. Ve srovnání s předchozím rokem se tržby zvýšily o 18,4 procenta. Čistý zisk za finanční rok 2023, který skončil v březnu, ale o 14 procent klesl a činil 2,45 bilionu jenů. Důvodem byly vyšší náklady na materiál, oznámila dnes firma.

Provozní zisk se snížil o devět procent na 2,73 bilionu jenů, v posledním fiskálním čtvrtletí však o 35 procent vzrostl. V nynějším finančním roce, který začal v dubnu, Toyota očekává zvýšení provozního zisku zhruba o deset procent na tři biliony jenů, a to díky vyššímu prodeji na hlavních trzích po odeznění globálních problémů s dodávkami čipů. Celoroční tržby podle aktuálního výhledu budou činit zhruba 38 bilionů jenů.

Toyota si loni udržela pozici největší automobilky z hlediska objemu prodeje. Výhled však ohrožuje řada problémů, například situace v Číně, která je největším automobilovým trhem světa. Rychlý přechod k elektromobilům v Číně snížil poptávku po benzinových vozech, které zajistily Toyotě úspěch na začátku jejího působení v zemi. Firma se také musí vypořádat s problémy své dceřiné společnosti Daihatsu, která falšovala testy bezpečnosti u některých vozů značky Toyota.

Ve snaze upevnit si tržní podíl v sektoru elektromobilů, kde ji předstihly nové čínské automobilky či americký gigant Tesla, Toyota oznámila, že do roku 2026 představí deset nových vozů poháněných bateriemi. Do té doby chce ročně prodávat 1,5 milionu elektromobilů. V uplynulém finančním roce Toyota prodala 38.000 bateriových elektromobilů. Nový generální ředitel automobilky Kodži Sató minulý měsíc také oznámil, že hodlá zřídit specializovanou divizi, která ze zaměří na bateriové elektromobily příští generace.

Automobily značky Toyota se do České republiky začaly oficiálně dovážet v roce 1993, kdy byla založena společnost Toyota Tsusho ČR. V 80. letech se do Česka první toyoty dostaly prostřednictvím Tuzexu a Motokovu. Toyota má také výrobní závod v Kolíně, kde loni vyrobila přes 202.000 aut.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top