investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple bude brzy vyrábět čipy M4

12.04.2024
appletechnologievýroba

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024
akciebankatržbyusa

Toyota kvůli problémům v dodávkách čipů sníží celoroční plán výroby

21.10.2022

Celoroční odhad prodeje navzdory výrobním odstávkám dosud zachovávala na 9,7 milionu aut...

Japonská automobilka Toyota Motor kvůli přetrvávajícímu nedostatku mikročipů sníží odhad prodeje aut na současný finanční rok. Firma, která je největším výrobcem aut na světě, to dnes uvedla v tiskové zprávě. Celoroční odhad prodeje navzdory výrobním odstávkám dosud zachovávala na 9,7 milionu aut. Finanční rok japonských firem končí v březnu.

Toyota celoroční cíl držela beze změny, přestože musela kvůli problémům v dodavatelských řetězcích letos několikrát přerušit výrobu. Analytici i zástupci některých firem skupiny ale už nějakou dobu zpochybňovali, zda firma bude schopna celoroční cíl rekordní výroby udržet.

Snížený cíl výroby Toyota zatím neuvádí. Oznámit jej chce, až budou jasnější dopady na budoucí výrobu, uvedl mluvčí podniku. V listopadu plánuje Toyota v celém světě vyrobit zhruba 800.000 aut, což je asi o 100.000 méně, než uváděl plán průměrné měsíční výroby na období od září do konce listopadu. Ten automobilka představila 22. září.

V listopadu chce Toyota přerušit výrobu na 11 linkách ve svých osmi továrnách v Japonsku. Ovlivní to výrobu široké škály vozidel, včetně modelů Corolla, RAV4 a Yaris.

V minulém finančním roce Toyota snížila cíl celosvětové výroby aut celkem třikrát. Zatímco loni v květnu ještě počítala s výrobou 9,3 milionu aut, letos v únoru, tedy necelé dva měsíce před koncem finančního roku, cíl snížila na 8,5 milionu vyrobených aut. Nakonec jich za celý finanční rok vyrobila zhruba 8,6 milionu.

Toyota působí i v České republice. Společnost Toyota Motor Manufacturing Czech Republic zaměstnává v Kolíně asi 3700 lidí, kteří pracují v třísměnném provozu a denně vyrobí zhruba 1000 aut. Firma představuje jednoho z největších exportérů v Česku a zároveň největšího zaměstnavatele na Kolínsku.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top