investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tesla ve čtvrtletí zdvojnásobila zisk

20.10.2022

Tesla ve třetím čtvrtletí navzdory inflaci a obavám z vývoje ekonomiky meziročně zdvojnásobil čistý zisk na 3,29 miliardy dolarů...

Americký výrobce elektromobilů Tesla ve třetím čtvrtletí navzdory inflaci a obavám z vývoje ekonomiky meziročně zdvojnásobil čistý zisk na 3,29 miliardy dolarů (82,5 miliardy Kč). Tržby byly rekordní, ale zaostaly za očekáváním. Firma to uvedla ve středu po skončení obchodování na burzách ve Spojených státech. Její akcie na výsledky zareagovaly zhruba šestiprocentním poklesem.

Tržby stouply o 56 procent na 21,45 miliardy dolarů, zatímco analytici je odhadovali asi na 22 miliard dolarů.

Šéf Tesly Elon Musk se při konferenčním hovoru s finančními analytiky po představení čtvrtletních čísel podle médií pokoušel šířit optimismus. "Vypadá to, že budeme mít epický konec roku,“ oznámil a zároveň slíbil rekordní poslední čtvrtletí. Firma je podle něj na cestě překonat z dlouhodobého hlediska burzovní hodnotu společností Apple a Saudi Aramco, což jsou teď firmy s nejvyšší tržní kapitalizací.

Musk slíbil, že podnik přijde s významnými odkupy svých akcií, aby podpořil jejich cenu. Akcie Tesly totiž od začátku roku vykazují pokles kolem 37 procent. Program odkupu akcií by podle Muska mohl mít objem pět až deset miliard dolarů a začít příští rok.

Elon Musk je největším akcionářem Tesly a růst akcií by mu podle agentury DPA přišel velmi vhod. Brzy by totiž mohl být nucen další akcie zpeněžit, aby mohl uskutečnit plán převzetí firmy Twitter, která provozuje stejnojmennou sociální síť a za kterou má zaplatit zhruba 44 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč).

Musk o převzetí Twitteru řekl, že on a další investoři "očividně" zaplatili za tuto sociální síť příliš mnoho. Twitter má však podle něj také "neuvěřitelný potenciál". Musk je nejbohatším člověkem na světě, agentura Bloomberg jeho majetek aktuálně odhaduje na 209 miliard USD (5,2 bilionu Kč).

Šéf Tesly rovněž uvedl, že firemní software pro samořízené vozy letos ještě nezíská schválení úřadů. Automobilka zatím prodává softwarový doplněk za 15.000 dolarů, který jejím vozidlům umožňuje měnit jízdní pruhy a autonomně parkovat. Doplňuje standardní funkci autopilota, která umožňuje vozům Tesla řídit, zrychlovat a brzdit ve svých jízdních pruzích bez zásahu řidiče. Na auta ale stále musí dohlížet člověk, kompletně samořízený vůz úřady zatím neschválily.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top