investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Tesla rozšíří svůj závod v Šanghaji

26.11.2021

Americká automobilka Tesla plánuje do rozšíření kapacity své továrny v Šanghaji investovat až 1,2 miliardy jüanů...

Americká automobilka Tesla plánuje do rozšíření kapacity své továrny v Šanghaji investovat až 1,2 miliardy jüanů (4,3 miliardy Kč). V závodě bude moci pracovat o 4000 lidí více, celkem tedy bude mít až 19.000 zaměstnanců. Informoval o tom dnes list Beijing Daily s odvoláním na dokument, který Tesla zveřejnila na platformě místní vlády. Výrobce elektromobilů na žádost agentury Reuters o komentář zatím nereagoval.

Dokument neuvádí konkrétně, jakou měrou se kapacita závodu zvýší. Vozy se zde podle něj budou vyrábět pořád stejné, tedy Model 3 a Model Y. Nyní továrna vyrobí kolem 450.000 aut ročně, navržena byla na produkci půl milionu vozů ročně.


Prodeje Tesly v Číně prudce rostou navzdory tlaku regulačních orgánů kvůli bezpečnosti a stížnostem zákazníků. Tamní úřady se zabývají také tím, jak firma zachází s daty. Minulý měsíc americká společnost uvedla, že v Šanghaji vybudovala výzkumné centrum a samostatné datové centrum pro lokální ukládání dat.


V současné době dodává Tesla Modely 3s vyrobené v Číně do Evropy, kde staví továrnu u Berlína. V říjnu prodala 54.391 vozů vyrobených v Číně, z toho 40.666 bylo určených k exportu, vyplývá z údajů čínského automobilového svazu PCA.


Továrna v Šanghaji je plně ve vlastnictví Tesly. Je první a jedinou zahraniční továrnou na osobní automobily v Číně osvobozenou od provozování formou společného podniku s čínským protějškem.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Burzovní hodnota společnosti Tesla je v současné době vyšší než součet hodnot společností Volkswagen, BMW, Daimler, General Motors a Ford.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top