investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Tesla plánuje postavit další závod v Asii

23.11.2022

Tesla rovněž plánuje významně posílit spolupráci s Jižní Koreou v oblasti dodavatelských řetězců...

Americký výrobce elektromobilů Tesla plánuje postavit další závod v Asii, mezi hlavní kandidáty se řadí Jižní Korea. Šéf podniku Elon Musk to řekl při videohovoru s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem, uvedla dnes prezidentova kancelář. Tesla rovněž plánuje významně posílit spolupráci s Jižní Koreou v oblasti dodavatelských řetězců, uvedla agentura Reuters.

Prezident Muska požádal, aby Tesla další asijský závod postavila v Jižní Koreji. Šéf automobilky mu odpověděl, že tuto zemi považuje za jednoho z hlavních kandidátů a že se rozhodne po přezkoumání investičních podmínek v jiných zemích. Zváží přitom kvalitu pracovní síly, technologickou úroveň a výrobní infrastrukturu.

"Očekáváme, že v roce 2023 nakoupíme od jihokorejských firem komponenty za více než deset miliard dolarů (více než 235 miliard Kč)," citovala Muska prezidentova kancelář. Prezident rovněž uvedl, že by reformoval nepřiměřené regulace, které brání investicím globálních technologických společností.

Baterie Tesle v Asii dodávají mimo jiné jihokorejská společnost LG Energy Solution, japonský Panasonic nebo čínský podnik Contemporary Amperex Technology (CATL). O další investice americké automobilky v regionu usilují například Indie nebo Indonésie.

Poslední z jmenovaných zemí má čtvrtinu světových zásob niklu, klíčové suroviny pro výrobu baterií do elektromobilů. Letos v létě Tesla podepsala smlouvu o dodávkách niklu se dvěma indonéskými firmami v hodnotě pěti miliard dolarů. Indonéský prezident Joko Widodo se snaží dosáhnout toho, aby Tesla v zemi vyráběla elektromobily i baterie.

Pokud americký podnik postaví nový závod v Jižní Koreji, mohl by podle analytiků spolupracovat s tamními dodavateli Samsung Electronics a LG Innotek.

Prvním závodem Tesly mimo Spojené státy je továrna v Šanghaji, která slouží jako hlavní exportní centrum společnosti. Firma začala s jeho výstavbou, když se čínská vláda rozhodla umožnit zahraničním společnostem plné vlastnictví výrobního závodu v Číně.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top