investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Tesla je blíže působení v Indii, registrovala tam dvě společnosti

13.01.2021

Výrobce elektromobilů Tesla je o krok blíže působení v Indii, tedy na pátém největším...

Výrobce elektromobilů Tesla je o krok blíže působení v Indii, tedy na pátém největším automobilovém trhu. Americká automobilka nyní v indickém městě Béngalúru, kde sídlí řada technologických firem, registrovala dvě společnosti: Tesla Motors India a Energy Private. Informovala o tom agentura Reuters.

Dvojice společností byla registrována v pátek. Z dokumentů vyplývá, že divizi má řídit David Feinstein, nyní vysoký manažer v Tesle.


Indický ministr dopravy Nitin Gadkárí v prosinci v místním tisku uvedl, že americká automobilka začne v Indii prodávat své vozy a později by je zde mohla i vyrábět. Šéf Tesly Elon Musk se v uplynulých letech, naposledy pak loni v říjnu, na twitteru opakovaně zmiňoval o plánovaném vstupu automobilky do Indie.


Indický premiér Naréndra Módí se zasazuje o propagaci elektrických vozů, aby se tak snížila závislost země na ropě a ubylo znečistění. Tuto snahu brzdí nedostatek investic do výroby a potřebné infrastruktury, například do nabíjecích stanic. Indická vláda se chystá firmy při zakládání provozů na výrobu baterií podpořit subvencemi v úhrnné výši 4,6 miliardy dolarů (bezmála sto miliard Kč), napsala agentura Reuters s odvoláním na vládní dokument.


Tesla nyní buduje nedaleko Berlína svou první továrnu v Evropě. Závod označovaný jako Gigafactory 4 by měl začít vyrábět letos v létě a ročně by jej mělo opustit kolem 500.000 aut. Tesla předloni zahájila výrobu v závodě Gigafactory 3 v Šanghaji, který je její první výrobní továrnou v zahraničí.


Musk se minulý týden stal nejbohatším člověkem světa. Jeho majetek podle agentury Bloomberg přesahuje 194 miliard dolarů (přes čtyři biliony Kč). Musk, který stojí i za úspěchem firmy SpaceX, v prvenství předstihl zakladatele internetového obchodu Amazon Jeffa Bezose. Tržní kapitalizace Tesly minulý týden poprvé překonala tržní kapitalizaci Facebooku.


Zdroj: ČTK



"Burzovní hodnota společnosti Tesla je v současné době vyšší než součet hodnot společností Volkswagen, BMW, Daimler, General Motors a Ford."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top