investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Tesla čelí kritice kvůli otevření nové prodejny v čínské oblasti Sin-ťiang

04.01.2022

Americký výrobce elektromobilů Tesla se kvůli otevření nového prodejního a servisního centra v čínské oblasti...

Americký výrobce elektromobilů Tesla se kvůli otevření nového prodejního a servisního centra v čínské oblasti Sin-ťiang stal terčem kritiky ze strany aktivistů. Informují o tom dnes zahraniční média. Čína už delší dobu čelí obviněním, že se v Sin-ťiangu dopouští porušování lidských práv u tamních etnických Ujgurů.

Rada pro americko-muslinské vztahy (CAIR) například uvedla, že Tesla otevřením prodejny "podporuje genocidu". "(Výkonný ředitel) Elon Musk musí prodejnu Tesly v Sin-ťiangu zavřít," dodala rada. Otevření prodejny si vysloužilo kritiku také ze strany aliance pro americký zpracovatelský průmysl a amerického senátora Marca Rubia, poznamenala agentura Reuters.


Tesla o otevření centra v sinťiangské metropoli Urumči informovala v pátek. "Žádná americká korporace by neměla podnikat v regionu, který je centrem genocidy zaměřené na náboženskou a etnickou menšinu," uvedl mluvčí CAIR Ibrahim Hooper.


Agentura AP upozornila, že některé přední západní automobilky, včetně společností General Motors a Volkswagen, mají v Sin-ťiangu prodejny provozované jejich čínskými společnými podniky. Volkswagen v Urumči provozuje také továrnu.


Západní státy i neziskové organizace dlouhodobě tvrdí, že Čína zadržuje přes milion příslušníků etnických menšin, zejména Ujgurů, ve vězeňských táborech. V nich jim vnucuje čínskou většinovou kulturu a snaží se je přesvědčit k odklonu od islámu.


Spojené státy už dříve prohlásily, že se podle nich Peking v oblasti Sin-ťiang dopouští genocidy. Čína tvrzení popírá a tvrdí, že to, co Západ označuje za vězeňské tábory, jsou rekvalifikační zařízení.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Burzovní hodnota společnosti Tesla je v současné době vyšší než součet hodnot společností Volkswagen, BMW, Daimler, General Motors a Ford.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top