investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tesla by u Berlína mohla spustit výrobu elektroaut ještě letos

22.11.2021

Americká automobilka Tesla by mohla spustit výrobu elektrovozů v braniborské továrně nedaleko Berlína ještě do...

Americká automobilka Tesla by mohla spustit výrobu elektrovozů v braniborské továrně nedaleko Berlína ještě do konce letošního roku. Dnes to prohlásil braniborský ministr hospodářství Jörg Steinbach, který nepředpokládá, že z opakované veřejné on-line konzultace vzejdou závažnější problémy. Konzultace, která je nezbytná pro vydání konečného souhlasu k provozu, dnes po dvaceti dnech skončila.

Konzultaci se úřady rozhodly zopakovat kvůli námitkám ekologických aktivistů, kteří nebyli spokojení s organizací původního řízení a s tím, že proces se konal on-line. Do opakované konzultace se ale mohli zapojit jen účastníci té předchozí. Úřady nyní musí nové řízení vyhodnotit, poté padne rozhodnutí o povolení k provozu.


Šéf Tesly Elon Musk, který továrnu v braniborské obci Grünheide v říjnu navštívil, tam chtěl výrobu elektromobilů zahájit už tento měsíc, což je ale nepravděpodobné. Nyní hovoří o spuštění produkce nejpozději do konce prosince. Tento termín je podle Steinbacha reálný, pokud se nyní neukážou žádné výraznější problémy.


V předchozí on-line konzultaci veřejnost a ekologové varovali především před možným znečištěním pitné vody v regionu, negativními dopady na okolní les či před nedostatečnými plány pro případy havárie. Tesla s výtkami nesouhlasí a zdůrazňuje nezbytnost rychlého spuštění výroby kvůli boji s klimatickými změnami.


Továrna, které Tesla říká gigafactory, a přilehlý závod na výrobu baterií by měly ročně produkovat alespoň 500.000 elektromobilů a generovat kapacitu 50 gigawatthodin (GWh). Tím by se v obou případech dostaly před konkurenční firmy v Německu.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Burzovní hodnota společnosti Tesla je v současné době vyšší než součet hodnot společností Volkswagen, BMW, Daimler, General Motors a Ford.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top