investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Tempo německého hospodářství zpomalilo na 1,5 procenta

17.01.2019

Zatímco v letech 2016 a 2017 rostl hrubý domácí produkt v Německu o 2,2 procenta...

Zatímco v letech 2016 a 2017 rostl hrubý domácí produkt v Německu o 2,2 procenta, v roce 2018 došlo k výraznému zpomalení na 1,5 procenta. K mírnému růstu německé ekonomiky přispěla soukromá i vládní spotřeba a investice. Naopak německý zahraniční obchod zpomalil růst hrubého domácího produktu. I přes zpomalení ekonomiky dosáhlo hospodaření německé vlády rekordního přebytku 59,2 miliardy eur.

Horší výsledky německého hospodářství se postupně přenáší do České republiky, kde rovněž dochází ke zpomalování růstu hrubého domácího produktu. Podle údajů za 3. čtvrtletí 2018 česká ekonomika meziročně vzrostla o 2,4 procenta. Údaje za 4. čtvrtletí loňského roku budou zveřejněny až 15. února 2019.

 

V případě, že se zpomalování hospodářského růstu bude potvrzovat i v dalších zemích, může se ekonomika Evropské unie dostat do vážných problémů. Především na jihu Evropy mají mnohé státy astronomické dluhy, které dále prohlubují deficitním hospodařením. Při hospodářském ochlazování by docházelo k výpadkům příjmů veřejných rozpočtů, což by v krajním případě mohlo vést k propuknutí dluhové krize. Situaci v eurozóně bude navíc zhoršovat utahování měnové politiky, které započalo ukončením kvantitativního uvolňování.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Je znepokojující, že největší evropská ekonomika ztrácí tempo svého růstu v situaci, kdy ještě nedošlo k brexitu a hlavní bojiště obchodních válek se vyhýbá Evropské unii. Po hlubokých propadech na burzách ze závěru loňského roku se začíná ukazovat, že se s dílčími problémy musí potýkat i reálné ekonomiky."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top