investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tchajwanský výrobce čipů UMC investuje do rozšíření výrobní kapacity

28.04.2021

Tchajwanský výrobce čipů United Microelectronics Corporation (UMC) v následujících...

Tchajwanský výrobce čipů United Microelectronics Corporation (UMC) v následujících třech letech investuje 100 miliard tchajwanských dolarů (přes 77 miliard Kč) do rozšíření výrobních kapacit. Součástí plánu je i za globálního nedostatku této klíčové součástky zaručit klientům dodávky i cenu. Informovala o tom dnes agentura Reuters. K zákazníkům UMC patří například americký Qualcomm či německý Infineon.

Rozšíření se bude týkat závodu ve městě Tchaj-nan na jihovýchodě ostrova. Celkem tam v následujících třech letech UMC investuje 150 miliard tchajwanských dolarů. Výroba společnosti jela v prvním čtvrtletí na plnou kapacitu. Poptávka převýší dodávky v druhém kvartálu, řekl Jason Wang z vedení podniku. Upřesnil, že rozšíření výroby plánuje UMC v souladu s klienty. Ti si dlouhodobé dodávky čipů za předem stanovené ceny zajistí složením zálohy.


Globální nedostatek čipů nejprve pocítily některé automobilky. Omezit výrobu musely kvůli němu například firmy General Motors, Ford či Volkswagen, včetně značky Škoda Auto. Nyní problém dopadá i na výrobce chytrých telefonů, laptopů a dalších přístrojů, po nichž se vlivem pandemie a s tím související práce z domova zvyšuje poptávka.


Konkurenční smluvní výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) na začátku dubna oznámil, že v následujících třech letech investuje do zvýšení kapacity ve svých závodech 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč). Americký výrobce čipů Intel několik dní předtím informoval, že na rozšíření kapacit vynaloží 20 miliard dolarů.


Zdroj: ČTK




"Nedostatek čipů trápí mnoho firem po celém světě. Například Daimler oznámil, že kvůli nedostatku čipů pozastaví provoz ve dvou továrnách v Německu."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top