investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tchajwanský výrobce čipů TSMC za čtvrtletí zvýšil tržby o pětinu

10.07.2021

Tchajwanská společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), která je největším...

Tchajwanská společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), která je největším smluvním výrobcem čipů na světě, zvýšila ve druhém čtvrtletí tržby o pětinu na 372,1 miliardy tchajwanských dolarů (288,4 miliardy Kč). Společnost se snaží uspokojit poptávku automobilového průmyslu a dalších odvětví po čipech.

Nárůst tržeb zhruba odpovídá odhadu analytiků. Tržby za červen činily 148,5 miliardy tchajwanských dolarů, meziročně narostly o 23 procent. TSMC je po americkém Intelu a jihokorejském Samsungu z hlediska loňských tržeb třetím největším výrobcem čipů na světě.


Automobilky Daimler a Jaguar Land Rover (JLR) začátkem tohoto týdne varovaly, že jejich dodávky bude nadále omezovat přetrvávající nedostatek čipů. JLR dokonce počítá s tím, že ve druhém čtvrtletí budou poloviční, než se čekalo.


Tchajwanský výrobce čipů United Microelectronics Corporation, menší konkurent TSMC, ve středu uvedl, že poptávka po čipech bude přesahovat nabídku do roku 2023.


Nedostatek čipů, který začal na konci prosince, byl částečně způsoben tím, že výrobci automobilů během pandemie špatně odhadli poptávku. Zhoršil se tím, že výrobci elektroniky zadávali více objednávek čipů, protože práce z domova podpořila prudký nárůst prodeje počítačů a dalších zařízení.


Zdroj: ČTK




"S TSMC spolupracují světoznámí výrobci procesorů a integrovaných obvodů jako jsou Apple, Qualcomm, MediaTek či NVIDIA."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top