investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Tchajwanský výrobce čipů TSMC investuje 100 miliard dolarů

01.04.2021

Smluvní výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) v následujících třech...

Smluvní výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) v následujících třech letech investuje do zvýšení kapacity ve svých závodech 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč), informovala dnes agentura Reuters. Tchajwanská společnost už dříve oznámila, že letos investuje 25 až 28 miliard dolarů do vývoje a výroby pokročilých čipů. Americký výrobce čipů Intel minulý týden oznámil, že na rozšíření kapacity vynaloží 20 miliard dolarů.

Ke zvýšení kapacity zmínění výrobci přikročili v kontextu světového nedostatku polovodičových čipů. Nejprve kvůli němu musely omezit výrobu některé automobilky, nyní dopadá i na výrobce chytrých telefonů, laptopů a dalších přístrojů, po nichž se vlivem pandemie a s tím související práce z domova zvyšuje poptávka.


"Vstupujeme do období vyššího růstu, kdy se očekává, že poptávku po našich polovodičových technologiích v příštích letech podpoří mnohaleté megatrendy, jako jsou sítě páté generace (5G) a výpočetní clustery," uvedla TSMC.


Výpočetním clusterem se rozumí propojení více počítačů pro řešení výpočetně náročných úloh. Takzvané megatrendy se používají pro označení tendencí, které mění svět. "Pandemie covidu-19 navíc zrychluje digitalizaci," dodala TSMC.


Tchajwanský výrobce polovodičů těží za pandemie ze zvýšené poptávky po noteboocích, tabletech a dalším vybavení, bez něhož se neobejdou lidé, kteří pracují a studují z domova. Loni v květnu firma oznámila investici 12 miliard dolarů do zbudování závodu v americkém státě Arizona. V témže státě plánuje postavit za zmíněných 20 miliard dolarů další dvě továrny i konkurenční Intel. Vyjma vlastních čipů tam bude vyrábět i na zakázku.


Zdroj: ČTK



"S TSMC spolupracují světoznámí výrobci procesorů a integrovaných obvodů jako jsou Apple, Qualcomm, MediaTek či NVIDIA."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top