investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Švýcarská banka UBS zvýšila zisk, zasáhl ji ale pád fondu Archegos

27.04.2021

Největší švýcarská banka UBS zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 14 procent na...

Největší švýcarská banka UBS zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 14 procent na 1,8 miliardy dolarů (38,6 miliardy Kč). Je to lepší výsledek, než se čekalo, a to i přesto, že banku nepříznivě zasáhl pád amerického hedgeového fondu Archegos. Banka dnes uvedla, že kvůli tomu přišla zhruba o 774 milionů USD.

"Samozřejmě nás to zklamalo a bereme to velmi vážně," uvedl šéf banky Ralph Hamers. "Detailně revidujeme řízení rizika a zavádíme opatření, abychom v budoucnu takovým situacím předešli," dodal. Fond Archegos se zhroutil minulý měsíc. Za jeho pádem stálo podle agentury Reuters obchodování na úvěr, z toho pak hlavně sázky na akcie některých mediálních společností financované právě penězi vypůjčenými od makléřských firem.


Dvě desítky analytiků čekali, že zisk v prvním čtvrtletí dosáhne 1,6 miliardy dolarů. UBS je rovněž největším světovým správcem majetku pro bohatou klientelu.


Před Hamersem banku dlouho vedl Sergio Ermotti, kterého Nizozemec Hamers vystřídal loni v listopadu. Banka si jej vybrala s vyhlídkou na svou digitalizaci, kterou Hamers předtím úspěšně provedl v bance ING. Jeho nástup ale komplikuje kauza praní špinavých peněz v ING v době, kdy ji řídil. Švýcarská banka za novým šéfem stojí. Před nástupem si ho nechala nezávisle ověřit.


USB generuje nejvíce zisků z poradenství a správy majetku. Bankovnictví pro drobné klienty a firmy poskytuje pouze na domácím trhu.


Divize služeb pro bohaté klienty zvýšila v prvním čtvrtletí zisk o 16 procent. Nárůst objemu úvěrů a velké objemy transakcí vyvážily dopad nízkých úrokových sazeb. Velmi bohatí klienti zvýšili investovaná aktiva o 36,2 miliardy na celkových 3,1 bilionu dolarů.


Divize správy majetku vykázala zvýšení zisku o 45 procent, a předvedla tak díky příznivému investičnímu prostředí nejlepší výkon za první čtvrtletí ze všech částí banky.


Zdroj: ČTK




"Centrální banky v rámci boje proti negativním důsledkům pandemie koronaviru prudce snížily úrokové sazby v zemích po celém světě. To mělo negativní dopad na komerční banky, kterým se tímto krokem snížily úrokové výnosy."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top