investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Světová premiéra: Zlatá sluneční soustava z dílny Michala Vitanovského

09.08.2019

Na začátku byla myšlenka. Touha vytvořit něco opravdu jedinečného...

Na začátku byla myšlenka. Touha vytvořit něco opravdu jedinečného, co bude mít jak investiční, tak sběratelskou hodnotu. Něco, co přetrvá. A tak se spojily dohromady tři fenomény: vesmír, zlato a umění Michala Vitanovského a daly vzniknout 12 originálním zlatým slitků s motivem sluneční soustavy. První ze série – Slunce – již spatřil světlo světa a můžete jej mít i vy.

Koncept Zlaté sluneční soustavy lze označit za mimořádný v mnoha ohledech. Je to vůbec poprvé v historii lidstva, kdy se sluneční soustava objevuje na zlatých slitcích. Další, uměleckou hodnotu zlatým slitkům dodává fakt, že grafické návrhy byly zpracovány ručně a jejich autorem (jakožto i samotných sádrových odlitků sloužících k ražbě dle původních metod) je ikona českého medailérství, akademický sochař Michal Vitanovský. Ten za svůj život vytvořil více než 1 400 návrhů na rozličné mince a medaile, mimo jiné i na nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva.

 

Unikátní zlaté slitky

A ještě jednou zvláštností se Zlatá sluneční soustava honosí: každý slitek má jiný motiv vyražený jak na přední, tak i zadní straně (běžné je, že jedna strana nese motiv jednotný). V případě Zlaté sluneční soustavy zdobí přední stranu božský výjev z antické mytologie vztahující se ke Slunci nebo dané planetě soustavy a jako kontrast k ní je na reverzní straně stejná planeta z pohledu moderní technologie 21. století.                                           

 

„Chtěli jsme vytvořit něco jedinečného, co bude mít přesah a bude víc než jen pouhá investice do zlata. Máme štěstí, že na projektu můžeme spolupracovat s těmi nejlepšími. Nejen s naší dvorní švýcarskou slévárnou PAMP, která je zárukou špičkové kvality, ale pro projekt jsme nadchnuli i skvělého Michala Vitanovského. Jeho otisk nás posouvá k opravdu ‚hvězdným výšinámʻ,“ vysvětluje David Slezák, odborný garant projektu a specialista na zlato v BHS. „Jsem velmi rád, že se nám jej díky osobním kontaktům a jeho oblibě historických motivů podařilo angažovat, protože pan Vitanovský je velmi vytížený a zakázky, o něž nemá nouzi, si pečlivě vybírá.”

 

Zlaté slitky ze Švýcarska

Slitky o velikosti jedné unce (31,1 g) razí prémiová švýcarská slévárna PAMP, s níž BHS dlouhodobě spolupracuje, a to metodou zpracování Proof like, tedy nejvyšší možnou kvalitou. Každý slitek nese vyražené vlastní výrobní číslo, které se pochopitelně shoduje s číslem uvedeným na certifikátu osvědčujícím jeho pravost. Ražba bude probíhat v půlroční periodicitě a ve velmi limitované tranši 250 kusů pro celý svět.

 

Zájemci si mohou dopředu rezervovat konkrétní čísla slitků z každé edice, respektive poptat celou vlastní řadu, což umožňuje každému kupujícímu dodat investici vlastní, osobní symboliku, a tím i svou část příběhu. S prvním slitkem s vyobrazením Slunce dostanou zdarma též ozdobný obal, etuji ve tvaru kruhu, která kromě zlata obsahuje i vizuály dalších slitků, jež budou postupně vycházet po dobu následujících šesti let. Zájemci tak vědí dopředu, na co se mohou každý půlrok těšit.

 

Celá Zlatá sluneční soustava se tak zkompletuje po symbolických dvanácti šestiměsíčních blocích. Poté se stane krásnou a hodnotnou sbírkou pro potěchu majitele a též vhodným dárkem například k významným životním jubileím či jiným rodinným událostem, jakými jsou svatba či narození dítěte. Sběratelé z řad investorů do zlata, numismatiků, fanoušků díla Michala Vitanovského, milovníků umění a podobně mají možnost svoji investici rozložit v průběhu času a postupně hodnotu sbírky navyšovat.

 

Cena slitků

Cena slitků se bude vždy odvíjet od aktuální investiční ceny zlata na Londýnské burze a nákladů na výrobu. V případě první řady je to 38 800 Kč za kus (bez DPH, od nějž je cena osvobozena). V tuto chvíli probíhá alokace posledních kusů z celkového počtu 250 slitků s motivem Slunce. Ti, kteří si své slitky dopředu rezervovali a zakoupili, si je již osobně převzali. Získat vlastní sběratelskou sérii je ale stále možné. Více informací naleznete na produktové stránce, kde také můžete poptat svoji vlastní řadu.

 

Rozhovor s Michalem Vitanovským o vzniku Zlaté sluneční soustavy si můžete poslechnout v podcastu zde:

 Nebo na stránce podcastu Offline Štěpána Křečka.


Certifikační údaje o emisi:

Emitent: BH Securities a.s.

Materiál: zlato 999,9

Hmotnost: 1 oz (31,10 g)

Rozměry standard PAMP: 24 x 41 mm

Tloušťka řezu: 1,66 mm

Provedení: Proof like (metoda zpracování nejvyšší kvality)

Hrana: plochá

Náklad: 250 ks

Výrobce: PAMP SA, Švýcarsko


Rezervujte si svou sérii právě teď.

Dejte nám na sebe kontakt, ozveme se a vše vyřídíme.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top