investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Švédsko vyloučilo firmy Huawei a ZTE ze sítí 5G

20.10.2020

Švédsko zakázalo používat v mobilních sítích páté generace (5G) telekomunikační zařízení čínských...

Švédsko zakázalo používat v mobilních sítích páté generace (5G) telekomunikační zařízení čínských společností Huawei a ZTE. Oznámil to dnes vládní úřad PTS, který působí jako regulátor poštovních a telekomunikačních služeb. Rozhodnutí padlo na základě konzultací se švédskou armádou a bezpečnostní službou. Podle expertů ale hrozí, že výstavba sítí 5G se může kvůli tomu zpomalt.

Cílem rozhodnutí je zajistit, aby zařízení používaná v sítích 5G neohrožovala národní bezpečnost. Švédská bezpečnostní služba označila Čínu za jednu z největších hrozeb pro Švédsko, uvedla agentura Reuters.


Evropské země teď přehodnocují roli čínských firem v budování telekomunikačních sítí. Spojené státy tlačí své spojence k vyloučení čínských podniků, které podle nich představují bezpečnostní hrozbu, protože čínské firmy musejí podle zákona pomáhat státním organům ve zpravodajské činnosti.


Ze zákazu používat ve Švédsku zařízení firem Huawei a ZTE budou pravděpodobně těžit skandinávští konkurenti, tedy švédský Ericsson a finská Nokia. "Zákaz omezuje provozovatelům sítí možnost výběru a přináší riziko zpomalení rozvoje 5G," upozornil analytik Ben Wood ze společnosti CCS Insight.


Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) předloni označil technologie Huawei a ZTE za bezpečnostní riziko. Začátkem letošního května podepsal premiér Andrej Babiš s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem deklaraci, podle které je cílem vybudovat takové sítě 5G, které "chrání před neautorizovaným přístupem" a "zajistí občanům soukromí".


Zdroj: ČTK



"Vláda Spojeného království se zachovala podobně a již v červenci oznámila, že všem mobilním sítím od příštího roku zakáže nakupovat technologie 5G od společnosti Huawei. Britské společnosti rovněž musí odstranit již dříve zakoupené technologie 5G od Huawei do roku 2027."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top