investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

SÚKL uspěl ve sporu o erecept.cz. Pilulka se ale nevzdává

16.12.2020

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) uspěl ve sporu o doménu erecept.cz...

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) uspěl ve sporu o doménu erecept.cz. Úřad o tom dnes informoval na svém webu. Podle SÚKL používání webové domény, kterou provozuje lékárenská společnost Pilulka, koliduje s ochranou známkou eRecept registrovanou SÚKL. Spolumajitel Pilulky Martin Kasa v reakci ČTK řekl, že rozhodnutí není finální a firma ve věci podala žalobu.

SÚKL dnes uvedl, že se proti způsobu používání domény erecept.cz ohradil prostřednictvím mimosoudního sporu (ADR). "Výsledkem sporu je rozhodnutí o bezplatném převedení domény erecept.cz na Českou republiku, přesněji na Státní ústav pro kontrolu léčiv. Nezávislý expert v rámci řízení rozhodl, že název domény je shodný se slovními ochrannými známkami eRecept a je také zaměnitelný s kombinovanou ochrannou známkou, která obsahuje slovní prvek ERECEPT," oznámil lékový ústav.


Podle Kasy však rozhodnutí není finální a za Pilulku spor dále pokračuje. "V současné době je v této věci podaná žaloba ze strany Pilulka Lékárny. Více věc nebudeme komentovat do pravomocného rozhodnutí soudu. Již několik let provozujeme rezervace léků na předpis v Pilulka Aplikaci a na stránce erecept.pilulka.cz. Dále počítáme i s využíváním domény erecept.cz," řekl ČTK Kasa.


S rezervačním systémem eRecept.cz přišla Pilulka v polovině března, na začátku první vlny pandemie koronaviru. Firma tehdy uvedla, že v rámci něj zprostředkuje dodání léků na recept seniorům a nemocným domů a nabídne ho zdarma všem pacientům a lékárnám, včetně konkurenčních. "Naším cílem je zapojit co největší počet lékáren ve všech regionech. Platformu nabídneme všem krizovým telefonním linkám pro lidi v karanténě, pro nemocné, ale také pro zdravé seniory, aby nevycházeli v těchto dnech zbytečně do lékárny pro svá léčiva," uvedl tehdy Kasa. Dodal, že nejde o zásilkový výdej předpisových léčiv.


Záměr vzápětí zkritizovala například Česká lékárnická komora (ČLnK), která pacienty i provozovatele lékáren před využíváním systému Pilulky varovala. "Rezervační systém provozuje Pilulka, která tak záhy může mít ucelený přehled o tom, které lékárny pacienti volí k výdeji svých předepsaných léčivých přípravků. Tyto informace pak lze účinně využít v marketingu zacíleném na pacienty ve prospěch Pilulky a tedy v neprospěch zúčastněných ostatních provozovatelů lékáren," uvedl tehdy mimo jiné prezident komory Aleš Krebs.


Zdroj: ČTK



"Akcie společnosti Pilulka se začaly obchodovat na burze v říjnu letošního roku. Za necelá dva měsíce stoupla cena akcií z úrovně 424 na úroveň 570 korun za kus."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top