investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Sucho nutí chovatele navyšovat porážky dobytka

30.07.2019

Ve druhém čtvrtletí 2019 bylo na jatkách poraženo 57 800 kusů skotu...

Ve druhém čtvrtletí 2019 bylo na jatkách poraženo 57 800 kusů skotu. V předešlém čtvrtletí bylo poraženo 59 900 kusů skotu. Současné tempo porážek je vyšší než v loňském roce. Chovatelé skotu mají kvůli suchu problémy s nedostatkem krmiva. V důsledku tohoto vývoje se navyšuje zájem o porážky dobytka a roste výroba hovězího masa. Nastalý vývoj umožnil snížit dovoz hovězího masa ve druhém čtvrtletí 2019 o 14,0 procenta. Oproti tomu vývoz hovězího masa ve stejném období vzrostl o 3,7 procenta. Hovězí maso nejčastěji dovážíme z Nizozemska, Německa, Irska a Polska.

Produkce vepřového masa dosáhla ve druhém čtvrtletí 2019 úrovně 53 607 tun, což představuje meziroční růst o 1,0 procenta. Zvyšování produkce vepřového masa má souvislost s rostoucími cenami jatečních prasat o 6,2 procenta. Vepřové maso je v České republice vyráběno ve vyšší míře něž ostatní typy mas. Rostoucí produkce přitom umožnila snížit dovoz vepřového masa o 6,2 procenta, naopak vývoz meziročně vzrostl o 6,4 procenta. Dovážené vepřové maso většinou pochází z Německa a Španělska. Dovozy z Polska byly omezeny.



 

Stavy drůbeže k začátku dubna meziročně klesly na 22 979 400 kusů, což představuje snížení o 2,5 procenta. Produkce drůbežího masa však vzrostla o 2,8 procenta na 42 534 tun. Česká republika není v produkci drůbežího masa soběstačná. Klesá však dovoz i vývoz drůbežího masa a ve větší míře je spoléháno na domácí produkci. V případě polského drůbežího masa byl zaznamenán pokles spotřebitelského zájmu po objevení závadných dodávek. Dovozy z Polska byly částečně nahrazeny vyššími dovozy z Maďarska a Ukrajiny.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Kvůli suchu je stále obtížnější krmit dobytek. Chovatelé proto ve zvýšené míře poráží býky či jalovice a navyšují výrobu hovězího masa. To krátkodobě umožňuje snižovat dovoz hovězího masa ze zahraničí. Z dlouhodobějšího pohledu bude nutné chybějící kusy skotu nahradit nebo lze očekávat, že se dovoz ze zahraničí navýší."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top