investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Stock Buyback / Zpětný odkup akcií

02.04.2021

Pochopení termínu zpětného odkupu akcií, proces, regulace a motivu společností k této akci. Od 80. let, kdy americká SEC za Reaganovy vlády opět uvolnila stavidla, se stává tato forma návratu kapitálu mnohem populárnější a stále větší počet politiků se snaží o uvalení nové regulace na tuto praktiku.

Stock buyback (nebo share repurchase či share buyback) je jedna ze dvou forem návratu kapitálu investorům, které společnosti frekventovaně využívají. Samotný proces je prováděn nákupy vlastních akcií společností, které pak společnost buď kompletně vyřadí, nebo si je nechá ve své rozvaze jako tzv. treasury stock.

Cena akcií Volvo Cars bude nižší   Akcionáři Unipetrol mají poslední šanci

Treasury stock

Treasury stock (pokladniční akcie) obecně nemá žádná hlasovací práva a neplyne z ní právo na distribuci zisku (například dividendu). Tyto akcie společnost může držet po neomezenou dobu, nabídnout zaměstnancům v rámci motivačních opčních programů či vlastníkům konvertibilních bondů, nebo vrátit do volného oběhu v sekundárním listingu.

Akcie vyžadují trpělivost   Investujte do akcií   

Motivace společnosti

Možná si pokládáte otázku, proč společnosti nepreferují výplatu přebytku kapitálu skrze vyšší dividendy držitelům akcií, které by přilákaly více investorů.
  • Společnosti jsou motivovány především snížením počtu akcií v oběhu, což jednak zvyšuje valuační poměry, jako jsou zisk na akcii (EPS) nebo tržby na akcii, což zpravidla znamená růst ceny akcie, ale též buduje silnější pozici firmy na M&A trhu. Vyšší cena akcie managementu dává vyšší šanci při nepřátelskému převzetí, jelikož při menším množství akcií je potřeba přesvědčit koncentrovanější množství investorů.
  • Sekundárně pak společnost k zpětnému odkupu může přistoupit v případě, že se management domnívá, že jsou akcie příliš levné. Následným nákupem “levných” akcií pak zvyšuje hodnotu pro investory.
  • Za třetí jsou zpětné odkupy v případě dlouhodobých investorů efektivnější nástroj návratu kapitálu, jelikož při dodržení časového testu investoři nemusí platit daň z kapitálových příjmů, zatímco v mnoha zemích dividendy podléhají dani z příjmů.


Druhy akcií 

Dividendy a zdanění

Jak bylo výše zmíněno, největší výhodou zpětných odkupů akcií je absence dvojího zdanění. Na druhou stranu jsou dividendy zdaněny jak na úrovni čistého zisku společnosti, tak i při samotné distribuci směrem k investorovi. Pokud bychom se zaměřili na dlouhodobé trendy, pak dividendový výnos spíše klesá, zatímco zpětné odkupy akcií s výjimkou roku 2009 rostou. Pro analýzu dat tedy využíváme metriku “shareholder yield”, která v sobě kombinuje dividendy a čistý buyback. V současné době se shareholder yield rovná přibližně čtyřem procentům z celkové tržní kapitalizace společností S&P500, a to v porovnání s dlouhodobým dividendovým výnosem indexu ve výši 3,8 procenta.

Sekundární a duální listing akcií

Důsledky, jaké programy vyhledávat, na co si dát pozor

Jako hlavní negativní důsledek zpětných odkupů akcií společností může být v meziročním srovnání zkreslené EPS, proto je vždy důležité sledovat takzvané diluted EPS, které ve jmenovateli počítá i s opčními programy nebo s konvertibilními dluhopisy. Investoři by též měli sledovat takzvaný “net” buyback v případě, že společnost též vydává nové akcie. V případě, že se společnost obchoduje za vysoké valuace, je třeba sledovat, zda nevyužívá nadbytečný kapitál pro nákup svých akcií, což de facto ničí akcionářskou hodnotu. Z důvodů popsaných výše je tedy důležité rozlišovat dobrý a špatný zpětný odkup.

Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top