investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Stavebnictví se silně propadá, průmysl je stabilnější

08.04.2021

Stavební produkce v únoru 2021 zaznamenala meziroční propad o 11,0 procenta...

Stavební produkce v únoru 2021 zaznamenala meziroční propad o 11,0 procenta. Špatné výsledky hlásí především pozemní stavitelství, které se meziročně propadlo o 13,8 procenta. Naopak produkce v rámci inženýrského stavitelství meziročně vzrostla o 0,8 procenta. Stavebnictví trpí nedostatkem pracovních sil i nejistotou ohledně budoucího vývoje. To vede k odkládání realizace nových projektů.

Stavební úřady v únoru 2021 vydaly pouze 6 144 stavebních povolení. To bylo o 3,3 procenta méně než před rokem. Orientační hodnota povolených staveb však narostla o 30,0 procenta, což reflektuje výrazný růst cen na realitním trhu. Počet zahájených bytů v únoru 2021 meziročně klesl o 8,9 procenta. Počet dokončených bytů klesl dokonce o 15,6 procenta. To předznamenává omezení nabídky bytů na realitním trhu, což bude tlačit na další růst cen nemovitostí.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Průmyslová produkce v únoru 2021 meziročně klesla o 2,6 procenta. Nejméně se dařilo v odvětvích výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů či výroba elektrických zařízení. Přesto můžeme říct, že český průmysl v pandemii obstál relativně dobře, protože nebyl vypínán jako jiné části ekonomiky.

 

V únoru 2021 byl v rámci průmyslu zaznamenán mírný meziroční pokles tržeb o 0,5 procenta. Hodnota nových zakázek však vzrostla o 6,7 procenta, což by mohlo vést k oživení českého průmyslu v průběhu letošního roku. Situace by se měla zlepšovat i díky vakcinaci obyvatelstva, což by mělo vést k postupnému rušení všech restrikcí v ekonomice a nastartování silného hospodářského růstu.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Lidé, kteří vyčkávali s nákupem nemovitostí, protože očekávali, že v ekonomické krizi klesnou ceny, výrazně prodělali. Omezení stavební produkce v kombinaci s pumpováním peněz do ekonomiky vyvolalo prudký růst cen na realitním trhu."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top