investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy střízliví a vedou ruku amerického Fedu ke zpřísnění politiky

22.04.2024
akcieekonomikainflaceusa

Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo

22.04.2024
ekonomikačesko

Stavebnictví míří do útlumu

07.11.2022

Stavební produkce v září zaznamenala meziroční pokles o 3,7 procenta...

Stavební produkce v září zaznamenala meziroční pokles o 3,7 procenta. Produkce v pozemním stavitelství se snížila o 4,8 procenta a produkce inženýrského stavitelství klesla o 1,1 procenta. Jelikož lidé očekávají příchod horších časů, pravděpodobně budou více šetřit a odloží některé plánované projekty do budoucna. To může vést k útlumu stavebnictví.

Stavební úřady v září vydaly 6 768 stavebních povolení. To bylo o 9,9 procenta méně než o rok dříve. Orientační hodnota nově povolených staveb však vzrostla o 16,2 procenta, protože došlo k povolení velkých infrastrukturních staveb. To dokládá, že celkově zájem lidí o nové projekty klesá. Na vině může být zdražování stavebních prací a materiálů. Situaci navíc zhoršují vysoké úrokové sazby na hypotečních úvěrech.

Tento trend podporují i data o počtu zahájených bytů, kde je evidován meziroční pokles o 43,4 procenta. Naopak počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 48,5 procenta. Z toho je zřejmé, že existuje snaha dokončit rozpracované projekty, aby mohly začít vydělávat. Nové byty na trhu mohou vést ke stagnaci či dokonce k mírnému poklesu cen nemovitostí.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Tím, že z hypotečního trhu míří na realitní trh méně peněz, klesá poptávka po nákupu nemovitostí. To se zatím projevuje snížením počtu uskutečňovaných transakcí. V případě, že tato situace bude přetrvávat delší dobu, může docházet k poklesům cen nemovitostí.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top