investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Stavebnictví dostalo další tvrdou ránu

07.09.2020

Stavební produkce v červenci zaznamenala další výrazný meziroční propad...

Stavební produkce v červenci zaznamenala další výrazný meziroční propad ve výši 10,4 procenta. Špatné výsledky hlásí pozemní stavitelství, kde se projevuje velká míra nejistoty. Lidé odkládají investice do budoucnosti, protože se obávají dalšího vývoje kolem koronavirové krize. To by potenciálně mohlo snižovat nabídku na realitním trhu a vést k růstu cen nemovitostí.

Přestože stavební úřady v červenci vydaly pouze 7 424 stavebních povolení, orientační hodnota těchto staveb dosáhla úrovně 38,4 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 20,7 procenta. Z těchto údajů je zřejmé, že výrazně narůstá hodnota povolovaných staveb. To do budoucna může mít negativní vliv na dostupnost bydlení pro lidi s nižšími příjmy.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Průmyslová produkce v červenci se meziročně snížila o 5,0 procenta. K meziročnímu poklesu přispěla odvětví výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, výroba strojů a zařízení či výroba pryžových a plastových výrobků. Průmyslová produkce naopak vzrostla v odvětví výroba papíru a výrobky z papíru či výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla.

 

V rámci průmyslu byl zaznamenán meziroční pokles tržeb o 3,6 procenta. Hodnota nových zakázek klesla rovněž o 3,6 procenta. Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se meziročně snížil o 4,0 procenta a průměrná měsíční mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 1,7 procenta. Přestože nová data z průmyslu nemůžeme hodnotit pozitivně, je zřejmé, že situace v průmyslu je výrazně lepší než situace ve stavebnictví.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Stát by měl využít volné stavební kapacity a výrazně navýšit investice v rámci inženýrského stavitelství. Tím by se vynahradily výpadky v pozemním stavitelství, na které výrazně dopadá koronavirová krize."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top