investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Stavební firmy měly na konci září nejvíce zakázek od roku 1999

16.12.2020

Stavební firmy v Česku měly na konci září nejvíce zakázek od roku 1999, kdy jsou údaje...

Stavební firmy v Česku měly na konci září nejvíce zakázek od roku 1999, kdy jsou údaje k dispozici. Meziročně jejich počet vzrostl o 4,1 procenta na 21.324. Hodnota stoupla o 12,8 procenta na 199,7 miliardy korun. Zhruba dvě třetiny hodnoty patřily veřejným zakázkám, zbytek připadal na soukromé. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Evidovány jsou údaje z firem s 50 a více zaměstnanci.

"Paradoxně nám pomohl zkostnatělý proces přípravy stavebních zakázek. Ten je natolik dlouhý, že stále dobíhají zakázky, které byly plánovány ještě před koronavirovou krizí. K tomu se navíc zlepšilo plánování a realizace inženýrských staveb, což pomáhá především větším stavebním společnostem," sdělil ČTK analytik BH Securities Štěpán Křeček.


Jak dále uvedl, veřejný sektor se chová anticyklicky a v krizové době výrazně podporuje stavební produkci prostřednictvím veřejných zakázek. To označil za správný postup, který zmírňuje dopady krize na stavebnictví.


Soukromý sektor podle Křečka pochopil, že koronavirovou krizí svět neskončí. "Postupně proto začíná realizovat projekty, které byly pozastaveny při první vlně pandemie. V reálné ekonomice bychom díky tomu mohli s odstupem času zažívat něco podobného, co již delší dobu pozorujeme na akciových trzích. Růst na nová maxima, který je povzbuzován vznikem vakcín a vidinou brzkého konce krize," doplnil Křeček.


Hodnota veřejných zakázek pro podniky s 50 a více zaměstnanci na konci září meziročně vzrostla o 30 procent na 122,1 miliardy korun. Objem soukromých zakázek stoupl o 17 procent na 65,5 miliardy korun. Zbylých 12,1 miliardy korun připadalo na zahraničí, kde hodnota vzrostla o necelou pětinu.


"Větší stavební firmy s více než 50 zaměstnanci mají zakázek více než dost, potýkají se však s nedostatkem vhodné pracovní síly, často zahraniční. Ta kvůli covidové situaci často zůstává ve své domovině," uvedl analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda.


Rekordní počet zakázek, které větší stavební firmy registrují, se podle něj ovšem netýká menších stavebních firem, takže se stavebnictví jako celek letos i v příštím roce poměrně citelně propadne. "Jen částečně totiž útlum soukromých investic, způsobený nejistotou plynoucí z covidové situace, a útlum investic na úrovni nižších samosprávných celků, daný omezením jejich rozpočtů, kompenzuje navýšeným investováním vláda. Vláda investuje zejména v oblasti inženýrského stavitelství, ale přes jisté navýšení investic zatím zaostává za svým letošním příslibem, že se z koronavirové krize mohutně proinvestuje," dodal Kovanda.


České stavebnictví letos do konce října meziročně kleslo o sedm procent. Pozemní stavitelství, tedy hlavně výstavba bytů, kanceláří nebo průmyslových hal a skladů, se snížilo o 9,2 procenta. Inženýrské stavitelství tvořené hlavně výstavbou dopravní infrastruktury, kleslo o 1,1 procenta. Podle analytiků oslovených ČTK stavebnictví za celý letošní rok klesne o osm procent, příští rok o pět až šest procent.


Zdroj: ČTK



"Soukromý sektor pochopil, že koronavirovou krizí svět neskončí. Postupně proto začíná realizovat projekty, které byly pozastaveny při první vlně pandemie. V reálné ekonomice bychom díky tomu mohli s odstupem času zažívat něco podobného, co již delší dobu pozorujeme na akciových trzích. Růst na nová maxima, který je povzbuzován vznikem vakcín a vidinou brzkého konce krize."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top