investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Státní rozpočet se propadl do schodku 22 miliard korun

04.12.2018

Ke konci listopadu skončil státní rozpočet ve schodku 21,6 miliardy korun...

Ke konci listopadu skončil státní rozpočet ve schodku 21,6 miliardy korun. Oproti stejnému období loňského roku je schodek hlubší o 10,0 miliardy korun. Na příjmové straně státního rozpočtu si můžeme všimnout meziročního růstu o 107,9 miliardy korun, což však nestačilo na ještě prudší růst výdajů o 117,9 miliardy korun. Struktura státního rozpočtu se v příštím roce může začít zhoršovat pod vlivem zpomalování růstu české ekonomiky. Návrh státního rozpočtu na příští rok přitom počítá s mandatorními výdaji ve výši 825,3 miliardy korun, což snižuje manévrovací prostor vlády k řízení státních financí. Podíl mandatorních výdajů na celkových výdajích státního rozpočtu by však v roce 2019 měl klesnout na 54,8 procenta.

Na příjmové straně státního rozpočtu se daří výběru odvodů na sociální zabezpečení, kde se za jedenáct měsíců vybralo 464,8 miliardy korun, což je o 43,4 miliardy korun více než před rokem. K vysokému nárůstu příjmů o 34,8 miliardy korun došlo i ve výběru daní. Při takto vysokém růstu odvodových a daňových příjmů by šlo docílit vyrovnaného státního rozpočtu. Muselo by se však přistoupit ke snižování výdajů, což by mělo negativní dopad na ekonomický růst.

 

Na výdajové straně státního rozpočtu je patrný nárůst investic. Ke konci listopadu se podařilo proinvestovat 102,2 miliardy korun, což je o 34,7 miliardy více než před rokem. Výrazné zlepšení je patrné hlavně u čerpání evropských peněz. Vysoký růst zaznamenaly výdaje na sociální dávky, které se zvýšily oproti stejnému období loňského roku o 24,5 miliardy korun. Na platy státních zaměstnanců se vydalo o 12,4 miliardy korun více, což představuje meziroční růst o 12,8 procenta.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Měsíc před koncem letošního roku se státní rozpočet propadl do schodku, ve kterém již pravděpodobně zůstane. Schodkové hospodaření je zapříčiněno růstem sociálních výdajů, platů a investic. Zatímco růst sociálních výdajů a platů v konečném důsledku navyšuje spotřebu domácností, růst investic přispívá k rozvoji České republiky."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS







Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top