investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Státní rozpočet hospodaří s přebytkem 16,8 miliardy korun

01.10.2018

Ke konci září skončil státní rozpočet v přebytku 16,8 miliardy korun...

Ke konci září skončil státní rozpočet v přebytku 16,8 miliardy korun. Letošní pokladní plnění státního rozpočtu se vyvíjí podobně jako v loňském roce, kdy na konci třetího čtvrtletí byl vykázán přebytek 17,4 miliardy korun. Na výdajové straně státního rozpočtu došlo k výraznému meziročního růstu o 84,7 miliardy korun. To však bylo kompenzováno odpovídajícím růstem příjmů o 84,1 miliardy korun. 

Vzhledem k napjaté situaci na trhu práce dochází k výraznému růstu zaměstnanosti a mezd. Díky tomu vzrostl výběr pojistného na sociální zabezpečení o 10,3 procenta. Část dodatečných příjmů českých domácností je utráceno v tuzemské ekonomice, což navyšuje výběr daně z přidané hodnoty. Na úrovni státního rozpočtu došlo k meziročnímu navýšení výběru DPH o 4,2 procenta. Na úrovni veřejných rozpočtů výběr DPH vzrostl o 7,4 procenta, což je dáno změnou rozpočtového určení daní. Od začátku roku došlo ke snížení podílu státního rozpočtu na celostátním výnosu DPH z 69,7 procenta na 67,5 procenta ve prospěch podílu obcí.

 

Na výdajové straně si lze všimnout, že 41,2 procenta výdajů státního rozpočtu je spotřebováno na sociální dávky, kde nejvyšší položkou o velikosti 323,0 miliardy korun jsou důchody. Dynamicky narůstají výdaje na platy státních zaměstnanců, které meziročně vzrostly o 12,9 procenta. Naopak investice zůstávají za očekáváním a ke konci září se podařilo vyčerpat jen 65,8 procenta alokace na letošní rok. V posledních měsících však dochází k urychlení investiční aktivity státu.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Současná struktura státního rozpočtu je udržitelná v době ekonomického růstu. V případě krize však hrozí, že se příjmy státního rozpočtu propadnou. Naopak výdaje jsou z velké části ze zákona povinné a budou muset být vyplaceny i za nepříznivých okolností. Taková situace by vedla k hlubokému deficitu. Se vstupem do závěrečné fáze hospodářského cyklu se na tuto možnost musíme připravit."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS







Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top