investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Státní nebo korporátní dluhopisy?

01.01.2020

Státní a korporátní neboli firemní dluhopisy jsou jedněmi z nejfrekventovanějších typů dluhopisů, se kterými se na dluhopisových trzích obchoduje. Zkusme se proto u nich na chvíli zastavit.

Státní a korporátní neboli firemní dluhopisy jsou jedněmi z nejfrekventovanějších typů dluhopisů, se kterými se na dluhopisových trzích obchoduje. Zkusme se proto u nich na chvíli zastavit.

A to minimálně ze dvou pohledů:

  • zaprvé obecně, s pohledem na jejich „povahové“ rozdíly a
  • za druhé aktuálně, v kontextu dnešního prostředí nízkých, či dokonce záporných úrokových sazeb a výnosů některých dluhopisů.


Co je dluhopis    Typy dluhopisů    Korporátní dluhopisy    Státní dluhopisy


Obecné rozdíly státních a korporátních dluhopisů, tj. rozdíly „z definice“

V tomto bodě nám jde především o zdůraznění hlavních rozdílů mezi těmito skupinami dluhopisů, a tím vhodnost pro ty které investory. Naopak cílem není výčet všech rozdílů a vlastností. Proto nyní přeskočíme takovou samozřejmost, že investoři ve svém rozhodování na jednom z prvních míst věnují pozornost výši kupónů, tedy výnosům, době splatnosti atd., a zastavme se u dvou faktorů, které podle našeho mínění stojí v našem přístupu za upřednostnění.

  • Emitent, protože na stát nikdo nemá.

Ať jsou parametry státních a korporátních dluhopisů jakékoliv a ať si jimi  mohou v určitých případech jakkoliv konkurovat, jednu věc nelze změnit, a to že státní dluhopisy budou vždy bezpečnějším instrumentem. Stát jako emitent dluhopisů má nesrovnatelně větší prostor v podobě zákonného výběrů daní. Těmi naplňuje státní rozpočet a získává i prostředky na splácení svých dluhů.

Firma je proti tomu závislá jen na několika odběratelích, kteří generují její tržby. I když diverzifikace firemních příjmů může z pohledu jednotlivce někdy hodně veliká (například telefonní operátoři, nebo distributoři elektřiny poskytující služby občanům a domácnostem), nikdy nedosáhne státu. Navíc vymáhání pohledávek je z pohledu firmy často zdlouhavější a obtížnější, než když tak činí stát.

Přirozeně existují případy, kdy i stát „zbankrotuje“. Nejznámějším příkladem v nedávné minulosti bylo Řecko, kdy věřitelé byli kráceni na svých pohledávkách plynoucích z držení řeckých státních dluhopisů. Uvažujeme však v praxi běžnou situaci, tedy země s relativně vyváženým hospodařením.

  • Měna, protože se na ni zapomíná.

Asi nepřekvapí, že firma si půjčuje také v jiné měně, než je její funkční (domácí) měna. Může tak zohledňovat fakt, že např. více prodává v zahraničí apod.

Skutečnost, že také stát si může půjčit v jiné než národní měně tím, že své dluhopisy denominuje v měně cizí, již tak známá být nemusí. Např. v současné době podle přehledu českého ministerstva financí existuje deset emisí českých státních dluhopisů vydaných celkem ve třech cizích měnách, nejčastěji v eurech, ale také ve švýcarských francích a japonských jenech. Stát tímto způsobem oslovuje širší skupinu zahraničních investorů, může optimalizovat své budoucí cizoměnové toky i využívat některých specifik úrokového prostředí v té které měně.

Proto by investor měl zvážit i tuto měnovou variantu. Subjekty s větší volnou hotovostí v cizí měně to mohou uvítat, neboť odpadají např. náklady s konverzí měn.


Záporné úrokové sazby a výnosy vychylují rovnováhu

Evropské centrální banky v čele s ECB přivedly na svět záporné úrokové sazby na depozitech. Ty se velmi rychle obtiskly na dluhopisovém trhu a výnosy státních dluhopisů se v nemalém počtu případů posunuly také do teritoria se znaménkem mínus.

Prostředí negativních sazeb a výnosů vychyluje podmínky na trhu z běžné situace a z běžně panujících vztahů. To komplikuje investorům situaci. Existují totiž ti, kteří nemohou jinak, než záporné výnosy státních dluhopisů akceptovat. Jejich pravidla investování jim nedovolují nakupovat jiné instrumenty.

Ostatní, ve snaze udržet alespoň minimální zhodnocení, musí slevit z požadavků bezpečnosti a častěji volit rizikovější investice.  Minimálně budou vybírat více mezi firemními dluhopisy. Těm sice výnosy také klesají, jak jsou taženy svými státními“vzory“, ale stále, alespoň prozatím, nabízejí v drtivé většině kladný výnos a zhodnocení. I  to se může během času změnit, proto je to nanejvýš aktuální téma.


Dluhopisy (obchodování s dluhopisy a emise dluhopisů)  nepatří mezi aktuálně nabízené produkty společnosti BH Securities. Pro více informací o stávajících možnostech investování nám můžete napsat, třeba přes kontaktní formulář níže.

Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top