investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Stát přijde o 10 miliard korun na dani z tabákových výrobků

14.09.2021

Výběr daně z tabákových výrobků se stává totálním fiaskem. Stalo se totiž přesně to...

Výběr daně z tabákových výrobků se stává totálním fiaskem. Stalo se totiž přesně to, před čím jsem již v loňském roce několikrát varoval. Prudký růst cen tabákových výrobků v naší zemi vedl k častějším nákupům českých kuřáků v Polsku. Naopak němečtí kuřáci omezili nákupy v českém pohraničí. K tomu se navíc zvýšil počet padělaných cigaret na našem území. Výsledkem tak bude výrazně nižší než plánovaný výběr daně na tabákové výrobky.

Stát si od letošního roku sliboval, že na dani z tabákových výrobků vybere 67 miliard korun. Jenže skutečnost bude daleko horší. Za dvě třetiny letošního roku se podařilo vybrat jen necelých 34 miliard korun. V datech jsou přitom již zahrnuty měsíce, kdy se nakupuje nejvíce kolků, aby tabákové společnosti obhospodařily letní kuřáckou špičku. I kdyby však kuřáci až do konce roku nepolevili a kouřili pořád jako v létě, vybere se na spotřební dani z tabákových výrobků 57 miliard korun. To je o 10 miliard korun méně, než bylo plánováno, a dokonce o 2,5 miliardy korun méně než v loňském roce.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



V příštím roce je naplánováno další zvýšení daní na tabákové výrobky. Bohužel je však opět děláno ve zcela špatné logice. Zjevně se ukazuje, že zákonodárci nerozumí trhu s tabákovými výrobky a svými přehmaty vytváří zbytečnou obří díru ve státním rozpočtu. Přitom by se výběr spotřební daně dal jednoduše navýšit. Stačilo by více zdanit zahřívaný tabák, u kterého mají tabákové společnosti nejvyšší marže.     


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Lafferova křivka nám říká, že zvyšování daní vede od určitého bodu k nižším daňovým výnosům. Toho si naši zákonodárci zřejmě nebyli vědomi, když zvyšovali daně na tabákové výrobky. Data totiž potvrzují, že prudké zvýšení daní snížilo daňový výběr. Letošní plán se nepodaří naplnit o 10 miliard korun a výběr spotřební daně z tabákových výrobků klesne pod úroveň loňského roku."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top