investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Standardní ekonomické ukazatele selhávají

30.03.2020

Za normálních okolností by trvalo několik čtvrtletí, než by...

Za normálních okolností by trvalo několik čtvrtletí, než by se ekonomická recese rozšířila do podstatné části globálního hospodářství. Pandemie koronaviru však s sebou přinesla recesi o zcela mimořádných parametrech. Ekonomické indikátory nás ani nestihly upozornit, že se situace zhoršuje. Během několika týdnů jsme pod taktovkou vládních nařízení přestali růst a místo toho jsme spadli do synchronizované globální recese.

Standardní ukazatele se zbláznily a ekonomové jim přestávají rozumět. Například minulý týden požádalo o podporu v nezaměstnanosti 3,3 milionu Američanů. Jedná se o zcela bezprecedentní údaj. Předchozí maximální hodnota tohoto ukazatele pocházela z roku 1982 a dosahovala výše 695 tisíc. Nové maximum se natolik vymyká předchozím zkušenostem s tímto indikátorem, že je obtížné ho seriózně interpretovat.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Rychlost právě probíhající recese je natolik enormní, že standardní ukazatele selhávají. Statistická data, která se publikují se zpožděním několika měsíců, nemají téměř žádnou vypovídající hodnotu. Ekonomové proto musí pracovat s neobvyklými údaji, které na každodenní bázi odráží, co se v hospodářství děje.

 

Například hlavní ekonom Deutsche Bank Securities Torsten Sløk poukazuje na důležitost ukazatelů o počtech cestujících v různých typech přepravních prostředků. Hlavní ekonomka Charles Schwab Corporation Liz Ann Sonders uvedla, že sleduje kapacitu restaurací dle dostupných rezervačních systémů. Tyto údaje nám v reálném čase napovídají, jak se vyvíjí situace v různých odvětvích, odkud nejsou dostupné aktuální statistiky.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Pandemie koronaviru s sebou přinesla synchronizovanou globální recesi. Ta propukla pod taktovkou vlád bez předchozího varování během několika týdnů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top