investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Společnost MSCI vyřadí čínské firmy z globálních indexů

16.12.2020

Americká společnost MSCI vyřadí sedm čínských firem z některých svých globálních burzovních indexů...

Americká společnost MSCI vyřadí sedm čínských firem z některých svých globálních burzovních indexů, vytvoří ale nové, ve kterých zahrnuty budou. Podle agentury Reuters firma reaguje na tlak vlády prezidenta Donalda Trumpa, které se nelíbí majetkové vazby čínských podniků. MSCI ale uvedla, že se ke kroku rozhodla po konzultacích se 100 účastníky trhu ve Spojených státech i jinde ve světě.

Čínské společnosti jako China Communications Construction, SMIC nebo Hikvision přestanou být součástí globálních indexů MSCI od skončení obchodování 5. ledna. K podobnému kroku se už předtím odhodlaly společnosti S&P Dow Jones Indices (S&P DJI) a FTSE Russell.


Akcie dotčených čínských podniků po zprávě mírně oslabily. Hikvision odepsal 1,4 procenta. Výrobce kamerových systémů a bezpečnostní techniky označil své zařazení na černou listinu USA za neopodstatněné.


Americká vláda v listopadu zakázala investice do čínských podniků, které podle Washingtonu vlastní či kontroluje čínská armáda. Čína opatření odsoudila.


Bílý dům podle Reuters oznámení MSCI přivítal. "Američtí investoři roky nevědomky financují čínské komunistické vojenské podniky, které pomáhají (Čínské lidové osvobozenecké armádě) ohrožovat členy amerických sborů," uvedl mluvčí Národní bezpečnostní rady John Ullyot. "Pod vedením prezidenta Trumpa to skončí," dodal.


Zdroj: ČTK



"Globální akciové indexy MSCI se počítají od roku 1969 a zahrnují MSCI World a MSCI EAFE."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top