investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Společnost Bayer propustí 12 tisíc zaměstnanců

03.12.2018

Je tomu jen několik dní, co jsme zaznamenali ohlášení výrazných škrtů u severoamerické automobilky General Motors...

Je tomu jen několik dní, co jsme zaznamenali ohlášení výrazných škrtů u severoamerické automobilky General Motors. Nyní slyšíme o restrukturalizaci od evropského farmaceutického a chemického gigantu Bayer. Jde o začátek nějakého trendu, a nebo spolu restrukturalizace těchto dvou firem nesouvisí?

V případě Bayeru se firma v loňském roce potýkala s oslabením poptávky zejména v Brazílii kvůli předzásobení tamního trhu herbicidy. Poptávka byla slabší rovněž u farmaceutických produktů firmy kvůli přesunu tržeb směrem k levnějším online lékárnám. Zde významné podobnosti se škrty v General Motors končí. Bayer totiž letos prochází velkou fúzí s americkým výrobcem osiv a chemikálií Monsanto. To vytváří nutnost analyzovat veškeré operace firmy a provést patřičné optimalizace.

 

Několikaměsíční analýza vyústila v rozhodnutí firmy seškrtat zhruba 10 procent všech pracovních míst a odprodat některé hůře performující značky z farmaceutického portfolia firmy. Bayer se hodlá zbavit celé divize léků a zdravotnických potřeb pro zvířata. V rámci zdravotnictví se tak bude plně soustředit na segment lidské medicíny. V tomto segmentu firma prodá značku Coppertone a Dr. Scholl’s i podíl v podniku Currenta. Bayer celosvětově sníží stavy zaměstnanců o 12 tisíc, přičemž významnou část propustí v domácím Německu. V tomto ohledu je postup Bayeru podobný General Motors, který taktéž bude propouštět především na domácím trhu, kde je to politicky nejvíce citlivé.

 

Firma zcela zásadně mění strategii v oblasti vývoje svých nových léků. Do roku 2022 hodlá investovat 35 miliard eur, přičemž dvě třetiny těchto peněz mají jít na výzkum a vývoj a pouze třetina na jiné dlouhodobé investiční výdaje. Velkou změnou je, že interní náklady na R&D budou seškrtány a prostředky se přesměrují do vývoje formou externí spolupráce. Bayer tím de facto přiznává, že externí vývoj je pro něj efektivnější. Většina opatření by měla být postupně realizována v roce 2019. Návratnost těchto opatření oproti jednorázovým nákladům by měla být kratší než dva roky.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Cílem všech restrukturalizačních aktivit společnosti Bayer je dosáhnout úspor v objemu 2,6 miliardy eur ročně od roku 2022. Tato částka již zahrnuje očekávané synergie z fúze s Monsantem. V roce 2022 chce společnost přinést zisk na akcii dosahující úrovně 10 eur. To by v případě naplnění plánů znamenalo, že při současné ceně okolo 65 eur za akcii by P/E poměr v roce 2022 činil 6,5. Z těchto údajů lze předpokládat, že akcie mají růstový potenciál. Rizikem pro budoucí vývoj jsou však četné žaloby proti firmě Monsanto."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top