investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Spojené státy bojují s technologickými společnostmi

20.10.2020

Jen pár týdnů před volbami prezidenta ve Spojených státech podává americké ministerstvo spravedlnosti...

Jen pár týdnů před volbami prezidenta ve Spojených státech podává americké ministerstvo spravedlnosti žalobu na technologickou společnost Google. Soudní proces by se měl týkat zneužívání dominantního postavení na trhu v oblasti internetového vyhledávání.

Společnost údajně uzavírala nezákonné dohody, které z vyhledávače Google činí standard pro mobilní telefony a další zařízení. Tím mohly být poškozovány jiné vyhledávače. V Evropě byla společnost Google za podobné prohřešky několikrát potrestána. Jen v posledních třech letech uložila Evropská komise pokuty, které přesáhly výši osmi miliard eur.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Kromě Googlu se americké antimonopolní orgány zaměřily i na další technologické společnosti jako jsou Amazon nebo Apple. Vedoucí představitelé těchto společností již dříve svědčili na slyšení před americkým kongresem a čelili sérii nepříjemných otázek. Zároveň se již delší dobu mluví o tom, že Federální obchodní komise (FTC) podá další antimonopolní žalobu proti společnosti Facebook.

 

V této souvislosti se před několika týdny vyjádřil i podvýbor americké Sněmovny reprezentantů. Ten zveřejnil zprávu, podle které mají technologické společnosti Amazon, Apple, Google a Facebook dominantní postavení na trhu. Zpráva se rovněž zmiňuje o radikálním řešení této situace, které by mělo spočívat v rozdělení společností na menší celky.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Velké technologické společnosti byly nejsilnějšími globálními hráči už před koronavirovou krizí. Pandemie jejich dominanci ještě posílila, protože urychlila přechod z reálného do virtuálního světa."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top