investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Soud v USA zamítl dohodu, která chránila majitele Purdue Pharma před žalobami

17.12.2021

Americký federální soud zrušil urovnání ve výši zhruba 4,5 miliardy dolarů (asi 100 miliard korun), které mělo právně chránit majitele...

Americký federální soud zrušil urovnání ve výši zhruba 4,5 miliardy dolarů (asi 100 miliard korun), které mělo právně chránit majitele firmy Purdue Pharma. Společnost vlastněná rodinou Sacklerových je předmětem tisíců žalob kvůli svému léku OxyContin, jenž byl podle nich v USA jedním ze spouštěčů takzvané opiátové krize, která stála od roku 1999 životy až půl milionu lidí.

Americký federální soud v září podmínečně schválil bankrot Purdue Pharma a plán na její reorganizaci, jehož součástí byla i dohoda o urovnání žalob v hodnotě až deseti miliard dolarů (215 miliard Kč). Sacklerovi se měli vzdát vlastnictví firmy a přispět na vyrovnání částkou 4,5 miliardy dolarů, což je mělo v budoucnu ochránit před dalšími žalobami. Z fondu určeného na kompenzace obětí opiátové krize by pak každý z postižených měl získat 3500 až 48.000 dolarů (75.000 až jeden milion Kč).


Soudkyně Colleen McMahonová ve čtvrtek v písemném stanovisku uvedla, že newyorský insolvenční soud, který vyrovnání schválil, neměl pravomoc poskytnout Sacklerovým právní ochranu, která tvořila základ pro reorganizaci společnosti Purdue Pharma. Ochrana Sacklerových před budoucími soudními spory týkajícími se opiátové krize není podle amerického konkurzního práva přípustná, uvedla. Zástupci Purdue Pharma uvedli, že se firma proti rozhodnutí odvolá.


Purdue Pharma požádala o ochranu před věřiteli v roce 2019, loni pak u soudu přiznala vinu za svůj podíl na vzniku opiátové krize. Mimo jiné uvedla, že lékařům platila za to, aby vystavovali více předpisů na léky obsahující návykové látky.


Firma měla podle reorganizačního plánu zaniknout a její aktiva převzít nová, státní firma. Ta měla dále vyrábět léky proti bolesti, ale také přípravky určené pro lidi, kteří bojují se závislostí na opiátech. Zisk měl být určen k potírání opiátové krize.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„OxyContin byl předepisován od roku 1995. Nejprve byl vnímán pozitivně jako dlouhotrvající narkotikum, které může pomáhat pacientům trpícím středně těžkou až silnou bolestí. OxyContin se však začal zneužívat kvůli euforickým vlastnostem. Podle odhadů jeho prodej generoval tržby převyšující 35 miliard dolarů.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top