investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy střízliví a vedou ruku amerického Fedu ke zpřísnění politiky

22.04.2024
akcieekonomikainflaceusa

Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo

22.04.2024
ekonomikačesko

Snížení cel na americké automobily

03.12.2018

Podle prezidenta Donalda Trumpa Čína souhlasí se snížením a odstraněním cel na automobily...

Podle prezidenta Donalda Trumpa Čína souhlasí se snížením a odstraněním cel na automobily, které jsou vyváženy ze Spojených států do Číny. Tento krok by mohl navýšit odbyt pro výrobce automobilů v USA. Týká se to například společností BMW, Daimler, Tesla či Ford, které svou produkci ze Spojených států do Číny exportují. V současné době se vývozu automobilů z USA do Číny příliš nedaří, protože je zatížen clem ve výši 40 procent.

Číňané zavedli vysoká cla na americké automobily v červenci. Kvůli tomu došlo ke zdražení amerických automobilů na čínském trhu, který je v současnosti největším automobilovým trhem na světě. Tento krok zvýhodnil evropské vývozce automobilů a výrobce přímo působící na čínském trhu. V případě, že skutečně dojde ke snížení celních bariér, je možné, že část čínské poptávky se přesune zpět k americké produkci.

 

Evropské i americké automobilky jsou velmi citlivé na nastavení parametrů čínského trhu. Když například plánovací úřad v Číně koncem října oznámil, že by mohl navrhnout snížení daně na nákup automobilů, mělo to výrazný dopad na ceny vybraných akciových titulů, které posilovaly až o 6 procent. Podobný nárůst v cenách akcií můžeme dnes pozorovat u společností BMW a Daimler.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Dojde-li ke snížení cel na vývoz automobilů ze Spojených států do Číny, stanou se americké automobily konkurenceschopnější na čínském trhu. V takovém případě hrozí snížení poptávky po evropských automobilech, které se vyvážejí do Číny. Ke snížení poptávky může dojít i u výrobců automobilů přímo na čínském trhu, což se může dotknout například společnosti Škoda Auto."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top