investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Slabá koruna může za drahotu na čerpacích stanicích

16.05.2019

Cena ropy Brent v uplynulém týdnu vzrostla na 72 dolarů za barel, což je o 6 dolarů méně než ve stejném období před rokem...

Cena ropy Brent v uplynulém týdnu vzrostla na 72 dolarů za barel, což je o 6 dolarů méně než ve stejném období před rokem. Cena ropy reaguje na vývoj obchodních válek mezi Spojenými státy a Čínou. V případě uzavření dohody lze očekávat, že cena ropy vzroste. Aktuální růst ceny ropy je rovněž ovlivněn vývojem kolem Íránu. Spojené státy přemisťují k Blízkému východu válečnou flotilu, což na trzích stupňuje napětí. Někteří investoři se obávají narušování dodávek ropy a navyšují svou poptávku po černém zlatě.

Pohonné hmoty v České republice dál zdražují. Benzín se aktuálně prodává za průměrnou cenu 33,28 koruny za litr. Nafta je o 79 haléřů levnější. Ve stejném období před rokem dosahovala cena benzínu průměrné úrovně 31,99 koruny za litr a naft byla o 88 haléřů levnější. Pohonné hmoty šlo tedy tankovat levněji, přestože cena ropy na světových trzích byla vyšší. Před rokem byl však výrazně silnější kurz koruny vůči dolaru. Koruna se tehdy obchodovala v kurzu 21,50 CZK/USD, kdežto nyní se obchoduje při kurzu 23,04 CZK/USD. Vyšší ceny pohonných hmot tak můžeme vyčítat především české měně, která prodražuje dovoz ropy a ropných produktů.

 

V nadcházejícím týdnu ceny benzínu a nafty mírně vzrostou. Tempo růstu cen se bude postupně utlumovat a ceny na konci května přejdou do stagnace. Na této situaci by neměly nic změnit ani potíže kolem dodávek kontaminované ropy z Ruska. V tuto chvíli se všechny zainteresované strany snaží celý problém rychle vyřešit. Mezitím lze chybějící ropu nahrazovat ze státních hmotných rezerv. Díky tomu nehrozí nedostatek ropných produktů pro koncové zákazníky.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Aktuálně lze předpokládat, že se celou záležitost s kontaminovanou ruskou ropou podaří vyřešit dřív, než se státní hmotné rezervy vyčerpají. Kdyby se však při řešení problému objevily nové komplikace, hrozí, že české hmotné rezervy nebudou stačit. Pro takový případ bychom se měli domluvit s dalšími státy o možném zapůjčení hmotných rezerv."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top