investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Skupina PPF výrazně posiluje svou pozici v telekomunikacích

22.03.2018

Investiční skupina PPF dnes oznámila, že se dohodla s norskou společností Telenor na nákupu aktiv čtyř telekomunikačních operátorů ve střední a východní Evropě za cenu 71 miliard.

Investiční skupina PPF dnes oznámila, že se dohodla s norskou společností Telenor na nákupu aktiv čtyř telekomunikačních operátorů ve střední a východní Evropě za cenu 71 miliard korun. Skupina PPF touto akvizicí výrazně rozšíří svou sílu v telekomunikačním sektoru střední a východní Evropy. Stává se tak středně velkým hráčem tohoto regionu. PPF je díky koupi Telenoru na dobré cestě k realizaci výrazných úspor v rámci celé své telekomunikační skupiny.

Výhodou nákupu je také to, že telekomunikace je defenzivním sektorem, který většinou solidně prosperuje i při zhoršení ekonomických podmínek. Řada aktivit a funkcí je použitelných v rámci celé skupiny - jsou to například IT systémy, správa webového a mobilního rozhraní, vzájemné přeúčtování roamingových nákladů a další. Částečně centralizovaný může být i například marketing či řízení produktů. Další úspory bude firma realizovat výhledově, pokud po vypršení práv na užívání původních značek převede operátory v různých zemích pod jednotný brand.


PPF je schopna během několika let pokrýt nákup aktiv Telenoru ze svého zisku. Za první pololetí vydělala skupina PPF bezmála 300 milionů eur, tedy zhruba 7,5 miliardy korun. Akvizice by roční zisky ještě zvýšila. Čtyři kupovaní mobilní operátoři mají dohromady bezmála 10 milionů zákazníků. To je řádově dvakrát více než český operátor O2. Tržby těchto čtyř operátorů v roce 2017 přesáhly 30 miliard korun a hrubý provozní zisk EBITDA činil přibližně 11 miliard korun. Skupině PPF nákup pomůže zvýšit zisky do budoucna řádově o polovinu či více. Z hlediska objemu jde tedy o zásadní strategickou akvizici. PPF si na část kupní ceny pravděpodobně bude muset půjčit. Lze však očekávat, že bez problémů sežene potenciální investory. Podmínky na úvěrových trzích jsou ještě stále příznivé.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top