investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Situace ve stavebnictví zdraží nemovitosti. Zaměstnanci v průmyslu si reálně pohoršili

08.02.2021

Stavební produkce v loňském roce klesla o 7,7 procenta. Špatné výsledky ohlásilo hlavně pozemní...

Stavební produkce v loňském roce klesla o 7,7 procenta. Špatné výsledky ohlásilo hlavně pozemní stavitelství, které se propadlo 10,1 procenta. Ve stavebnictví se snížil počet zaměstnanců o 1,4 procenta. Výrazné komplikace nastaly po odchodu zahraničních pracovníků. Průměrná měsíční mzda ve stavebnictví se zvýšila o 3,5 procenta, přesto práce na stavbách Čechy moc neláká. 

V loňském roce bylo vydáno pouze 85 987 stavebních povolení, což bohužel nebude stačit na zásadní změnu situace na realitním trhu. Počet zahájených bytů se meziročně snížil o 8,9 procenta na 35 253 bytů a počet dokončených bytů meziročně klesl o 5,4 procenta na 34 433 bytů. To v situaci chabé nabídky na realitním trhu povede k dalšímu růstu cen nemovitostí. Tím se opět zhorší dostupnost bydlení v naší zemi.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Průmyslová produkce v loňském roce klesla o 8,0 procenta. Nejhůře se dařilo v odvětvích výroba motorových vozidel, výroba strojů a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. V průmyslu klesl počet zaměstnanců o 3,4 procenta a průměrná mzda vzrostla pouze o 1,9 procenta, což bylo méně, než činila inflace. Tím se situace zaměstnanců v průmyslu reálně zhoršila.

 

V rámci průmyslu byl zaznamenán meziroční pokles tržeb o 6,9 procenta. Hodnota nových zakázek klesla dokonce o 8,0 procenta. Tyto ukazatele jasně dokládají, jak fatálně negativní dopad má na český průmysl koronavirová krize a vládou zvolený boj proti pandemii.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Výsledky ve stavebnictví jsou žalostné a povedou k dalšímu zhoršení dostupnosti bydlení v České republice. Bohužel se výrazně snížil počet zahájených i dokončených bytů, což bude vytvářet nedostatek na realitním trhu vedoucí k dalšímu růstu cen nemovitostí."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top