investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Situace ve stavebnictví povede k růstu cen nemovitostí

08.12.2020

Stavební produkce v říjnu zaznamenala výrazný meziroční propad ve výši 10,5 procenta...

Stavební produkce v říjnu zaznamenala výrazný meziroční propad ve výši 10,5 procenta. Velmi špatné výsledky hlásí pozemní stavitelství, které se meziročně propadlo o 13,0 procenta. Na pracovním trhu chybí stavební dělníci ze zahraničí. Některé stavby proto musely prodloužit termíny dokončení. Jiné projekty byly odloženy.

Stavební úřady v říjnu vydaly 7 004 stavebních povolení s orientační hodnotou 32,7 miliardy korun. Počet zahájených i dokončených bytů meziročně klesl. To bude mít negativní vliv na dostupnost bydlení. Zvláště lidé s nízkými příjmy a bez úspor, kteří žijí v nájemním bydlení, se mohou stále častěji dožadovat podpory od státu. Pomoci jim může příspěvek a doplatek na bydlení.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Průmyslová produkce v říjnu meziročně vzrostla o 1,3 procenta. V některých odvětvích průmyslu však přesto došlo k výrazným poklesům. Jde především o odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, výroba strojů a zařízení či opravy a instalace strojů a zařízení.

 

V rámci průmyslu byl zaznamenán meziroční růst tržeb o 2,3 procenta. Hodnota nových zakázek vzrostla o 5,2 procenta. Tyto ukazatele naznačují, že dochází k oživení českého průmyslu, který byl letos výrazně zatížen koronavirovou krizí. Výhled do budoucna je optimistický. Investoři totiž věří, že se díky vakcínám proti koronaviru podaří zastavit šíření onemocnění COVID-19.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Pokles stavební produkce bude mít nepříjemné dopady na realitní trh. V nabídce bude méně nemovitostí, což bude tlačit na růst cen. Pravděpodobně nastane paradoxní situace, kdy předražené nemovitosti dál porostou na ceně."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top