investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Silná poptávka tlačí ISM PMI služeb v USA výše

07.09.2022

Služby nadále rostly rychlejším tempem než v předchozím měsíci a mírně nad průměrem za druhé čtvrtletí...

Klíčové hodnoty

  • Index ISM služeb se v srpnu zlepšil a přidal 0,2 procentního bodu, s hodnotou 56,9 – tj. vyšší než 54,9 očekávaných konsensem.
  • Poptávkové faktory přidaly k celkovému indexu 0,7 bodu. Jak obchodní aktivita, tak subindexy nových zakázek poprvé od prosince a března vzrostly nad 60. Největším přispěvatelem byl subindex nových objednávek, který vzrostl o 1,9 bodů na 61,8, zatímco subindex obchodní aktivity přidal 1,0 bod s hodnotou 60,9.
  • Dodávky dodavatelů odečetly hlavního indexu 0,8 bodu a snížily se na 54,5 – nejnižší úroveň od začátku pandemie.
  • Aktivita v oblasti zaměstnanosti se posunula z kontrakčního území, kdyžzískala 1,1 bodu a dosáhla 50,2 – další signál uvolnění nabídky.
  • Subindex nevyřízených objednávek (který nemá váhu v agregovaném měřítku, ale je dobrým ukazatelem nerovnováhy mezi nabídkou a poptávkou) klesl o 4,4 bodů na 53,9.
  • Složka placených cen dále poklesla a zmírnila se o 0,8 bodu na 71,5.
  • V srpnu expandovalo čtrnáct odvětví. Dvě odvětví, která v srpnu zaznamenala pokles, jsou: zemědělství, lesnictví, rybolov a lov; a umění, zábava a rekreace.


Klíčové důsledky

Služby nadále rostly rychlejším tempem než v předchozím měsíci a mírně nad průměrem za druhé čtvrtletí. Důležité je, že poptávkové faktory – jako je obchodní aktivita, nové objednávky a nové exportní objednávky – se zrychlují.


Existuje tak více důkazů, že problémy s dodávkami se normalizují. Propast mezi dodací lhůtou dodavatele a zbytkem hybatelů indexu se nadále zmenšovala a dnešní údaje byly pouhé dva procentní body nad průměrem z doby před pandemií. Zdá se, že to přispělo k poklesu složky placených cen, což by mělo pomoci zmírnit inflační tlaky a uklidnit sentiment spotřebitelů. Zmírnění problémů dodavatelského řetězce a nižší ceny jsou pro Fed dobrou zprávou. Vyšší hodnota, než se očekávalo, však může posílit sázky na nadproporciální zvýšení koncem tohoto měsíce. Jelikož se jedná o jedno z posledních zveřejněných dat před tím, než Fed v sobotu vstoupí do období „ochranného pásma“ před setkáním FOMC, všechna pozornost se nyní obrací na předsedu Powella a další řečníky FOMC, když tento týden přednesou své projevy.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top