investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Silná koruna zhoršuje bilanci zahraničního obchodu

16.04.2018

Česká národní banka zveřejnila nové údaje o platební bilanci. Z prvních dvou měsíců letošního roku je patrné, že oproti loňskému roku...

Česká národní banka zveřejnila nové údaje o platební bilanci. Z prvních dvou měsíců letošního roku je patrné, že oproti loňskému roku klesl přebytek běžného účtu ze 64,0 miliardy korun na 59,9 miliardy korun. Tato situace je způsobena posilující korunou, která navyšuje množství dováženého zboží. Celková hodnota vývozu sice narůstá, ale oproti dovozu roste podstatně nižším tempem. Údaje z platební bilance tak potvrzují již dříve publikovaná data Českého statistického úřadu o zhoršujícím se vývoji zahraničního obchodu a průmyslové výroby.

V roce 2018 přetrvává negativní trend odtékání kapitálu z tuzemské ekonomiky do zahraničí. Po prvních dvou měsících dosahují přímé investice záporné hodnoty -60,6 miliardy korun. Ve stejném období minulého roku to přitom bylo -32,7 miliardy korun. Stále se nedaří navyšovat opětovné investice zisků do české ekonomiky. Od začátku roku nám jen kvůli tomuto problému odteklo -16,5 miliardy korun. Chybějící kapitál zpomaluje růst české ekonomiky a v konečném důsledku vede v porovnání se západní Evropou k nízké úrovni mezd.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top