investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Short Squeeze

22.02.2021

Díky mnohem jednoduššímu přístupu na akciové trhy pro drobnější investory a snadnější komunikaci skupin investorů (REDDIT a ostatní sociální sítě) se v poslední době začal velmi často skloňovat výraz short squeeze, či bear squeeze. Pro přiblížení této strategie a také často málo uvědomovaná rizika Vám poslouží tento krátký článek.

Jak funguje short sell?

Pokud je investor přesvědčen, že je cena aktiva (například akcie) moc nízká a věří, že naroste, může se rozhodnout nakupovat. Pokud naopak věří, že je cena moc vysoká a čeká její pokles začnete ji prodávat. Jak ale vydělat, když takové aktivum investor nedrží? Může uskutečnit krátký prodej. To znamená, že si skrze svého obchodníka akcie vypůjčí a za aktuální cenu je prodá. Tím spekulantovi vzniká závazek akcii vrátit zpět. Jelikož věří, že v momentě, kdy se rozhodne svou short pozici uzavřít bude na trhu k dispozici akcie za nižší cenu. Pro uzavření pozice spekulant akcii opět nakoupí a vrácením vyrovná svůj závazek. Rozdíl mezi cenou v momentě vypůjčení akcie a vrácením akcie je investorův, přesněji řečeno spekulantův, zisk či ztráta.

tip: Zpětný odkup akcií - stock buyback

Investujte do akcií   Druhy akcií    Splatnost akcií   Akcie - co bude dál  Investice do zlata



Riziko short sell

Velcí správci finančních aktiv umožňují takové zápůjčky za předem oznámenou úrokovou sazbu, která se liší podle likvidity a kreditního ratingu akcií společnosti. Aby se ujistili, že aktiva short investor opravdu vrátí, požadují po něm finanční záruku. Ta je založena na aktuální ceně zapůjčeného podkladového aktiva. Když tedy jeho cena na trhu povyroste, požaduje správce také vyšší záruku.

Právě v tom se skrývá velké riziko. Pokud by cena aktiva najednou rychle vyrostla, mohlo by dojít k tomu, že investor, nebo v tomto případě spíš spekulant, nebude mít dostatek hotovosti na doplňování finančních záruk. Správce v ten moment zápůjčku zruší a finanční záruku si nechá. Spekulant tak kvůli nedostatku likvidní hotovosti může velmi prodělat.


Co je Short squeeze?

Při short squeezu dochází k tlaku právě na investory spekulující na pokles ceny investičního aktiva. V první fázi se skupina investorů rozhodne nakupovat aktivum, a tím zvýší cenu akcie. Po výrazném růstu postupně dochází investorům na krátko (short sellers) trpělivost a kvůli obavám z rostoucích ztrát začínají uzavírat své short pozice. Tedy kupují aktivum za aktuální cenu, aby ho raději vrátili zpět dřív, než se jeho cena vyšplhá ještě výš.

Pokud však majitelé aktiva drží a spekulantovi neumožní nakoupit aktivum zpět, dále tím navyšují tržní cenu. To vyvolává další růst poptávky po podkladových akciích a cena se dál rychle zvedá. To začíná trápit už i ty nejurputnější short sellery, kteří jsou pak vlivem obrovských ztrát nuceni zavřít své pozice a na trhu nakupovat podkladové aktivum za nafouknuté ceny, aby jej mohli vrátit zpět tam, kde si ho původně půjčili.


Short interest

Pro plné pochopení problematiky ještě popíšeme dva další termíny, které se v souvislosti se short squeeze často vyskytují. Short interest je ukazatel zpravidla udávaný v procentech, který investorům dává informaci o poměru vypůjčených akcií vůči celkovému počtu vydaných akcií, tedy akcií, které ještě mají být dokoupeny. Ukazatel může být klidně i vyšší než 100 %.


Short interest ratio

V porovnání s předchozím údajem se jedná o poměr mezi celkovým počtem akcií short oproti průměrným objemům obchodů za den. Tento ukazatel nám dává informaci o tom, kolik dní by investoři na krátko teoreticky potřebovali pro likvidaci svých short pozic.


Jaká aktiva jsou náchylná k short squeeze

Při short squeezu může být podkladovým aktivem prakticky cokoliv. Nejčastějším nástrojem však jsou akcie veřejně obchodovatelných společností. Skupina investorů, která chce využít taktiku short squeeze, má za cíl vydělat na pozici vytlačením short spekulantů. Ty u akcií zajímá především ukazatel short interest, který by měl být co nejvyšší. Dále jsou důležité ukazatele objemu obchodů k celkové emisi (free float) a likvidity, které by měly být naopak co nejnižší. Právě nízká likvidita je důvodem ohromných růstů při short squeezu.


Riziko short squeeze

Obecně je potřeba si dát pozor na fakt, že společnosti s akciemi s vysokým short interest nejsou z nějakého hlediska v úplně dobré kondici. Ať už se jedná o příliš vysokou úroveň dluhu, regulatorní problémy, účetní nesrovnalosti nebo nefunkční obchodní model z externích důvodů (např. COVID-19 - Cestovní ruch) nebo interních příčin (např. nekvalitní management či silné odbory).

Zadruhé při short squeezu často bojujete proti specializovaným long-short hedge fondům, které mají jasný důvod, proč sází proti akciím konkrétní společnosti a pokus o short squeeze může skončit vynulováním long pozice. Proto se zpravidla nedoporučuje podstupovat nadměrné riziko a pokoušet se o short squeeze s jakoukoliv formou finanční páky (call opce, margin či jiné formy úvěru).

Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top