investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Senát našel v daňovém balíčku příjmy za 4,5 miliardy korun

08.12.2020

Senátní hospodářský výbor našel v daňovém balíčku příjmy za další 4,5 miliardy korun...

Senátní hospodářský výbor našel v daňovém balíčku příjmy za další 4,5 miliardy korun. Navrhuje zvýšit sazbu spotřební daně na zahřívané cigarety. Už v roce 2021 přinese tato úprava státnímu rozpočtu o bezmála jednu miliardu korun navíc oproti sazbám, které do Senátu poslala Poslanecká sněmovna. Sazby se budou upravovat až do roku 2023, celkový příjem z nich bude během těchto let o 4,5 miliardy korun vyšší oproti představě Sněmovny.

Vedle okamžitých přínosů je tato změna důležitá zejména z pohledu dlouhodobé stability příjmů státního rozpočtu. Trh s tabákovými výrobky se totiž právě nyní velmi dynamicky vyvíjí a na místo klasických cigaret, případně cigaret balených z řezaného tabáku, se stále více využívají různá elektronická zařízení, v nichž cigarety nehoří, ale vypařují se jako v přepálené troubě. Těmto výrobkům se nyní oproti tradičním dopřává velkého daňového zvýhodnění.

 

Sněmovna do Senátu poslala návrh sazeb na zahřívaný tabák, po jejichž schválení by výběr spotřební daně z jedné krabičky zahřívaných cigaret, tedy alespoň těch nejobvyklejších na trhu, oproti dnešku poklesl. Přitom v roce 2019, kdy se spotřební daň začala vztahovat i na zahřívané výrobky, výběr daně z tabáku po dlouhé době meziročně klesl. To bylo dáno kombinací rychle rostoucí popularity zahřívaných cigaret na úkor klasických a skutečnosti, že se stále relativně nízká spotřební daň ze zahřívaných cigaret začala platit až v průběhu roku.

 

Jak to vypadá v zahraničí? Čím delší zkušenost trhy se zahřívaným tabákem mají, tím více se jeho zdanění blíží daním na klasické cigarety. Ilustrativní je v tomto ohledu Japonsko, kde jsou nyní zahřívané cigarety daněny zhruba 80 procenty daně na klasické cigarety, a tato míra během tří let vzroste na 90 procent. Podobně v Jižní Koreji zahřívaný tabák daní na úrovni 80 procent klasických cigaret. Izrael už nastavil na klasické a zahřívané cigarety daně úplně stejně. V Evropě například Francie daní zahřívané cigarety zhruba na úrovni 65 procent klasických cigaret, jen o něco méně je to ve Španělsku. Ve Velké Británii se z kila zahřívaného tabáku platí spotřební daň v přepočtu 7 175 korun, tedy třikrát více než u nás. Pro Česko se senátoři zřejmě inspirovali na Slovensku, kde budou od příštího roku platit zhruba takové sazby, jaké senátní Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu schválil pro naši zemi.

 

Senátní pohled na sazby se sice nezaměřuje na možné komplikace způsobené skokovým zdražením klasických cigaret, na které stát během dvou let (2020 a 2021) zvýšil daň o dalších přibližně 21 korun na krabičku, nicméně dorovnává příjmy, které kvůli tomu nemusí realizovat, z jiné části spektra tabákových výrobků. To představuje rozumný a odpovědný přístup hned z několika úhlů pohledu. Zahřívané cigarety stále patří k vybavení spíše lépe příjmově posazených obyvatel měst, zatímco zvyšování daní na klasické cigarety a řezaný tabák dopadá nejhůře na obyvatele s nižšími příjmy, kteří už tak mají v současné ekonomické situaci problémů dost. Zatímco z krabičky klasických cigaret, jež stojí 100 korun, dostane stát asi 80 korun na spotřební dani a na DPH, z krabičky zahřívaných cigaret za 100 korun, kouřených přes USB gadget, stát vybere 32 korun. Lze předpokládat, že výrobci zahřívaných cigaret budou mít vyšší míru ochoty se se spotřebiteli o zvýšení daně podělit a nebudou ho v plné míře přenášet na kupující, jak se to obvykle děje u klasických cigaret. V neposlední řadě pak Senát poskytuje příjmové straně rozpočtu ze spotřební daně solidní míru stability do budoucnosti, kde lze očekávat další pokles prodaných klasických cigaret, a naopak nárůst cigaret zahřívaných.

 

Zásadní rovněž je, že Senát tímto rozhodnutím jasně vytyčuje svůj pohled na budoucnost zdanění v České republice. Svými pozměňovacími návrhy v daňovém balíčku totiž ponechává nižší zdanění příjmů, ale zároveň říká, že chce více danit spotřebu. Jednoznačně je tak uplatňován princip, který říká, že by lidem mělo v peněženkách zbýt více peněz a oni sami by měli rozhodnout, co s nimi udělají.




Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Senát našel v daňovém balíčku další příjem pro státní rozpočet ve výši 4,5 miliardy korun, který se ale nemusí nijak významně promítnout v kapsách občanů. Chce více danit zahřívaný tabák. Senát tím dal příjmům státního rozpočtu ze spotřební daně tolik potřebnou stabilitu. Zároveň ukázal, že chce méně danit příjmy a více danit spotřebu. Tím lidem zbyde více peněz v peněženkách a sami tak budou moci rozhodovat, za co je utratí."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top