investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Sektor služeb v září setrval v teritoriu expanze, ale poptávka oslabila

06.10.2022

Index služeb ISM v září oslabil o 0,2 procentního bodu (p. b.) na 56,7 ze srpnových 56,9...

KLÍČOVÉ ÚDAJE

  • Index služeb ISM v září oslabil o 0,2 procentního bodu (p. b.) na 56,7 ze srpnových 56,9, což je o něco více než konsensuální odhad 56,0. V kombinaci s výrobním PMI se hodnota ISM Composite posunula nepatrně níže na 56,1 z 56,4 v srpnu.
  • Poptávka ztratila část své dynamiky z minulého měsíce, protože obchodní aktivita klesla o 1,8 pb na 59,1 a nové objednávky oslabily o 1,2 pb na 60,6. Subindex nových exportních objednávek nadále rostl, přidal 3,2 pb a dosáhl 65,1.
  • Výkon dodávek dodavatelů byl v září o 0,6 pb rychlejší, což znamená pokles na 53,9 z 54,5 (nižší údaj ukazuje na rychlejší dodávky).
  • Zásoby klesly o 2,1 pb na 44,1, zatímco sentiment zásob zůstal v kontrakčním území s hodnotou 47,2 – posílil o 0,1 pb.
  • Podsložka zaměstnanosti pokračovala v září v posilování, když zrychlila o 2,8 pb na hodnotu 53,0. Subindex zůstal druhý měsíc v řadě na expanzivním území.
  • Složka placené ceny poklesla ze 71,5 v srpnu na 68,7 v září. Růst cen se zpomalil, ale všech 18 odvětví stále platí vyšší ceny za vstupy.
  • V září expandovalo patnáct odvětví. Tři průmyslové odvětví, která minulý měsíc zaznamenala pokles, byly: Ubytování a stravování; Umění, zábava a rekreace; a Doprava a skladování.


KLÍČOVÉ DŮSLEDKY

Hodnoty ISM byly lepší, než se očekávalo, ale poptávka po službách v září oslabila. Zatímco sektor zůstává v oblasti expanze, tón nákupních manažerů je rozhodně méně optimistický.

Zrychlení dílčího indexu zaměstnanosti může být falešným signálem, protože v předchozích měsících zaznamenal pokles, přestože nábor v sektoru služeb expandoval. Komentáře respondentů jako „najímání stále představuje problém“ a „nemůžeme najít kvalifikované uchazeče“ však naznačují, že trh práce zůstává napjatý.

Fed dostává to, co chce – zničení poptávky a určité náznaky zpomalení cenových tlaků – ale je nepravděpodobné, že by mu to zabránilo v dalším růstu sazeb o dalších 75 bazických bodů, až se 2. listopadu sejdou členové FOMC. Vzhledem k tomu, že trvá určitý čas, než se v ekonomice prosadí přísnější finanční podmínky, očekáváme, že sektor ke konci roku dále zpomalí, přičemž zůstane na expanzivním území. Stále však existuje riziko, že kumulativní dopad zvýšení sazeb zasáhne spotřebitele a povede k mnohem prudšímu poklesu výdajů na služby.



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top