investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple bude brzy vyrábět čipy M4

12.04.2024
appletechnologievýroba

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024
akciebankatržbyusa

Sázka Raye Dalia na pokles evropských akcií

01.03.2018

Většina portfolio manažerů evropským akciím věří více než těm americkým.

Většina portfolio manažerů evropským akciím věří více než těm americkým. Nejčastějšími argumenty pro evropské akcie jsou jejich nižší ceny oproti USA a zároveň delší ekonomický cyklus. Ten má dle většiny investorů před sebou delší dobu do případné další recese než cyklus americký. Proti proudu jde ale spolumajitel a hlavní šéf hedžového fondu Bridgewater – Ray Dalio. Ten dle dat z 15. února vsadil až 22 miliard dolarů na pokles cen evropských akcií. Fond Bridgewater, který je založen na vyvážené expozici vůči řadě hlavních makroekonomických faktorů, vesměs sází na další budoucí zisky akcií a dluhopisů. Ve své správě má zhruba 160 miliard dolarů, a tak sázka na pokles představuje jen zhruba 14 % protiváhu oproti celkovému portfoliu. 


Daliova sázka ovšem může mít i jiné vysvětlení. To, co na povrchu vypadá jako sázka na pokles evropských akcií, může být ve skutečnosti sázka na problémy v Číně. Tam by totiž mohlo dojít ke zpomalení ekonomického růstu a masivní zadluženost by mohla s růstem úrokových sazeb způsobit výrazné problémy. To by zcela jistě nepřímo ovlivnilo i řadu německých a jiných exportérů. Za zmínku také stojí fakt, že řada Daliem shortovaných akcií je z energetického sektoru a může se tak jednat o sázku na pokles rafinerských marží a cen ropy. 


Na druhé straně je nutno přiznat, že existuje i celá řada rizik, které opravdu ceny evropských akcií přímo ohrožují. Příkladem je stále nedořešená otázka brexitu a jeho dopadů, předčasné volby v Itálii tento víkend nebo vratké vyjednávání o německé velké koalici. Dalším rizikem je i růst úrokových sazeb ve světě. Ten dříve nebo později dorazí i do eurozóny a hrozí doslova smetením zemí s největším objemem dluhů. Ty si nyní půjčují „za babku“, ale po růstu sazeb se jim splátka dluhu rapidně prodraží.


V neposlední řadě, Německo je třetím největším exportérem světa, takže Daliova sázka proti evropským exportérům může také znamenat, že tento zkušený investor sází proti globalizaci a bojí se prohloubení obchodních a měnových válek. Ostatně euro v posledních týdnech značně posiluje, což evropským exportérům rozhodně přidává vrásky na čele a negativně ovlivní jejich zisky.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top