investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Saúdskoarabský ropný gigant Aramco zvýšil čtvrtletní zisk o 30 procent

05.05.2021

Saúdskoarabská ropná společnost Saudi Aramco v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o...

Saúdskoarabská ropná společnost Saudi Aramco v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 30 procent na 21,7 miliardy dolarů (zhruba 466 miliard Kč). Firma dnes uvedla, že k růstu přispěly vyšší ceny ropy a zlepšující se ekonomické podmínky.

"Oživení světové ekonomiky posílilo trhy s energií," uvedl šéf podniku Amín Násir. "Vzhledem k pozitivním známkám u poptávky po energii v roce 2021 máme větší důvod k optimismu, že přicházejí lepší dny," dodal.


V celém loňském roce se čistý zisk podniku propadl téměř o polovinu na 49 miliard dolarů. Pandemie nemoci covid-19 totiž vedla k výraznému poklesu cen ropy.


Aramco je největší ropnou společností na světě a koncem roku 2019 vstoupila na saúdskoarabskou akciovou burzu, kde prodala asi 1,5 procenta svých akcií. Koncem dubna Saúdská Arábie oznámila, že jedná o prodeji dalšího jednoprocentního podílu v podniku přední globální energetické společnosti. Tu ale nejmenovala.


Do dvou let by také firma mohla prodat další akcie mezinárodním investorům a na domácí burze a část akcií firmy by mohla být přesunuta do saúdskoarabského státního investičního fondu.


Saudi Aramco se na globální produkci ropy podílí asi deseti procenty. Společnost se při svém vstupu na burzu stala prvním podnikem na světě, jehož tržní hodnota překonala dva biliony dolarů.


Zdroj: ČTK




"Zatímco akciové trhy ve Spojených státech pokořily historická maxima, ceny ropy jsou od historických maxim výrazně vzdálené. Přesto lze říct, že se pohybují na podobných úrovních jako před příchodem pandemie."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top