investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Saúdská Arábie prodá na burze podíly v dalších firmách

10.02.2021

Saúdská Arábie se letos chystá přes akciovou burzu prodat podíly v dalších firmách...

Saúdská Arábie se letos chystá přes akciovou burzu prodat podíly v dalších firmách. Na trhu by se tak po úspěšné primární veřejné nabídce (IPO) akcií společnosti Saudi Aramco z konce roku 2019 měly objevit další velké emise, uvedla dnes agentura Reuters. Vláda spoléhá na zájem investorů, kteří mají kvůli omezení pohybu v důsledku pandemie značné úspory.

Prodej podílu v Saudi Aramco před více než rokem vynesl 29,4 miliardy dolarů (626,7 miliardy Kč), což byl do té doby rekord. Loni království získalo z prodeje podílů ve firmách 1,45 miliardy dolarů (30,9 miliardy Kč), a to navzdory dopadům pandemie.


Zároveň se celkový objem vkladů v komerčních bankách do konce roku zvýšil na 1,94 bilionu rijálů (11 bilionů Kč) z téměř 1,8 bilionu rijálů, kde byl o rok dříve. "Na trhu je určitě větší likvidita, ale to je po covidu-19 přirozené, protože na investice je teď více disponibilních příjmů," řekl šéf výzkumu ve společnosti Al-Rajhi Capital v Rijádu Mazan Sudairí.


Čtyři ze sedmi IPO ze zemí kolem Perského zálivu byly v loňském roce umístěny na burze Tadawul v Rijádu. Ta je v regionu zároveň největším trhem, kde průměrný denní objem obchodů podle záznamů EFG-Hermes loni převyšoval osm miliard rijálů. Obchodovat se začalo například s akciemi firem z odvětví necyklického zboží, kterým se za pandemie dařilo obzvláště dobře.


Největší firmou, jejíž akcie se loni začaly v Rijádu obchodovat, byla Sulaiman Al Habib Medical Services. Ta získala nabídkou akcií 698,6 milionu dolarů. Řetězec supermarketů BinDawood Holding od investorů získal 585,1 milionu dolarů.


Výkonný ředitel burzy Tadawul Chalíd Alhusan agentuře Reuters řekl, že mnoho saúdských firem teď potřebuje čerstvý kapitál. Když uvedou akcie na burzu, pomůže jim to být i transparentnější při zveřejňování informací. "Už teď vidíme značný zájem o IPO," řekl Alhusan. "Proto si myslím, že v letošním roce jich bude ještě víc než loni," dodal.


Nyní se připravuje primární veřejná nabídka akcií podniku veřejných služeb Alkhorayef Water and Power Technologies. Ještě do konce čtvrtletí by se měly ale na burze objevit akcie půjčovny aut Theeb Rent-a-Car, která má podporu investiční společnosti Investcorp.


Prodej akcií za miliardu dolarů připravuje společnost Acwa Power, která se angažuje v energetických službách. Významné úpisy akcií se očekávají od firmy Solutions by STC a také od společnosti Saudi Basic Industries, která se věnuje speciálním chemikáliím. Nabídka akcií posledně jmenované firmy by měla koncem tohoto nebo začátkem příštího roku vynést až stovky milionů dolarů.


Prvním start-upem, jehož akcie se objeví na burze, by mohla být společnost Jahez, zaměřená na rozvážku jídla. Ta už dříve avizovala, že se chystá na burzu letos. V hledáčku investorů ale zůstane také Saudi Aramco, protože korunní princ Muhammad bin Salmán řekl, že království chce dát na burzu další akcie tohoto podniku.


Zdroj: ČTK



"Saúdská Arábie má přibližně 34 milionů obyvatel. Země je kategorizována jako vysokopříjmová s velmi vysokým indexem lidského rozvoje. Saúdská Arábie je jedinou arabskou zemí, která je součástí skupiny G20."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top