investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Saudové ropě věří. Odložili IPO

14.03.2018

Veřejný úpis akcií největší ropné společnosti na světě Saudi Aramco se zřejmě z letošního roku odkládá až na ten příští. Je možné, že ...

Veřejný úpis akcií největší ropné společnosti na světě Saudi Aramco se zřejmě z letošního roku odkládá až na ten příští. Je možné, že k transakci nedojde vůbec, nebo IPO proběhne pouze na domácím akciovém trhu. Oficiální vysvětlení nejsou, ale nabízí se více důvodů.

Saúdové na IPO hodně tlačili v době, kdy cena ropy byla na svých minimech.Tehdy potřebovali nejen peníze, ale také uklidnit trhy, že mají v případě potřeby co nabídnout možným věřitelům či investorům. Ropa sice ani zdaleka nedosahuje svých maxim z roku 2014, ovšem i tak se obchoduje za více než dvojnásobek nejnižší ceny tohoto cyklu z února 2016. Nejhorší má tak Saudská Arábie rozhodně za sebou. Korunní princ navíc upevnil svou moc v zemi a trh ropy se pomalu ale jistě vyrovnává. Brzy tak bude možno přistoupit k pozvolnému odstranění limitů těžby.

Již jednou v historii (v roce 1998 v době nízkých cen ropy a plynu) Saúdové zvažovali opatření v oblasti zemního plynu. K těm posléze nedošlo, takže podobně to může dopadnout i tentokrát.

Odložení IPO Aramco je znakem, že Saúdové ropě věří a očekávají v budoucnu vyšší ceny černého zlata. Z krátkodobého hlediska to ale není až tak dobrá zpráva. Naznačuje totiž, že trh ropy zdaleka ještě není “za vodou” a země nemůže nyní akcie vydat. Cena by nebyla dost zajímavá. Díky odloženému termínu IPO Saúdové nebudou se zvýšením cen ropy spěchat. Raději udrží pozvolný cenový růst, který nebude motivovat americké těžaře produkovat tolik, aby znovu zaplavili trh a poškodili ceny.

Saúdové vidí za rok či dva šanci na výrazně vyšší ceny ropy, protože  po letech nízkých cen jsou investice do nových nalezišť již po několik let velmi nízké a nestačí ani na obnovu přirozeného úbytku těžby. Pokud poptávka poroste tak vytrvale jako doposud, trhu hrozí nedostatek ropy z důvodu dlouhé doby od investic k těžbě.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top